SRPSKA ZDRAVSTVENA KNJIŽICA VAŽI U 25 ZEMALJA: Ovo morate da znate za pristup medicinskoj pomoći u inostranstvu

Autor:

Vesti

15.07.2024

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ima bilateralne ugovore o socijalnom osiguranju sa brojnim zemljama

SRPSKA ZDRAVSTVENA KNJIŽICA VAŽI U 25 ZEMALJA: Ovo morate da znate za pristup medicinskoj pomoći  u inostranstvu

Foto: RZZO

Ako se uskoro spremate za letovanje, poslovni put ili turističku posetu inostranstvu, važno je da znate kako možete koristiti zdravstvenu knjižicu Srbije za pristup medicinskoj pomoći tokom boravka van zemlje. Iako zdravstvena knjižica može biti korisna u određenim zemljama, potrebno je da prođete kroz određene korake kako biste obezbedili medicinsku pomoć o trošku države.

Koje zemlje pokriva zdravstvena knjižica Srbije?

Srbija ima bilateralne ugovore o socijalnom osiguranju sa brojnim zemljama koje obuhvataju i oblast zdravstvenog osiguranja. Uključene zemlje su:

Austrija
Belgija
Bosna i Hercegovina
Bugarska
Holandija
Italija
Luksemburg
Mađarska
Severna Makedonija
Nemačka
Rumunija
Slovačka
Francuska
Hrvatska
Crna Gora
Češka
Slovenija
Turska
Tunis
Poljska
Velika Britanija
Kanadska provincija Kvebek
Danska
Norveška
Švedska

U ovim zemljama, osiguranici iz Srbije imaju pravo na besplatnu hitnu medicinsku pomoć za otklanjanje neposredne opasnosti po život i zdravlje.

Procedura za korišćenje medicinske pomoći

Obavezna Potvrda od lekara: Pre putovanja, potrebno je da od izabranog lekara dobijete potvrdu da ne bolujete od akutnih ili hroničnih bolesti koje zahtevaju dugotrajno lečenje ili hospitalizaciju. Ovu potvrdu možete preuzeti sa sajta RFZO.

Izrada potvrde u RFZO: Sa potvrdom od lekara i važećom zdravstvenom knjižicom, obratite se nadležnoj filijali RFZO za izdavanje dvojezične potvrde koja važi 90 dana. Ova potvrda vam omogućava da koristite pravo na hitnu medicinsku pomoć tokom putovanja.

Koristite potvrdu za Hitnu pomoć: U slučaju hitnog medicinskog slučaja, dostavite dobijenu potvrdu u državnoj zdravstvenoj ustanovi u zemlji u kojoj se nalazite. Privatne zdravstvene ustanove nisu pokrivene ovim sporazumom.

Troškovi za određene zemlje: Za Poljsku i Veliku Britaniju, dovoljna je zdravstvena knjižica i putna isprava. Za Dansku, Norvešku i Švedsku, troškove plaća osiguranik, ali se troškovi mogu refundirati po povratku u zemlju uz potrebnu dokumentaciju.

Šta ako niste pribavili potvrdu pre putovanja?

Ako niste pribavili potvrdu pre odlaska i zdravstvene usluge u inostranstvu vam budu naplaćene, možete podneti zahtev za naknadu troškova po povratku u zemlju. Potrebno je da uz zahtev priložite fotokopiju medicinske dokumentacije i originalni račun.

Dodatne Opcije:

RFZO takođe pruža mogućnost kupovine putnog osiguranja za ceo svet po komercijalnim uslovima. Ovo osiguranje pokriva hitnu i neodložnu medicinsku pomoć do iznosa od 15.000 evra, uz povrat troškova po povratku u zemlju.

Za dodatne informacije i postupke, posetite zvanični sajt RFZO-a ili se obratite najbližoj filijali.

(Espreso)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Zorba

15.07.2024 03:40

Koliko vidim, nema naših prijatelja(?) Grka. Hitno to ispraviti.