SREDNJOŠKOLCIMA ROK ISTIČE SUTRA: Moraju pravovremeno da podnesu ovu potvrdu!

Autor:

Vesti

19.09.2024

22:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U srpskom zakonodavstvu ne postoji mogućnost povezivanja staža na porodičnu penziju.

SREDNJOŠKOLCIMA ROK ISTIČE SUTRA: Moraju pravovremeno da podnesu ovu potvrdu!

Foto: Shutterstock

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje podseća srednjoškolce koji su korisnici porodične penzije da je najkasniji rok za dostavljanje potvrda o školovanju 20. septembar. Učenici srednjih škola imaju pravo na porodičnu penziju do završetka školovanja, a najkasnije do 20. godine života. Ukoliko upišu i pohađaju visokoškolske ustanove, pravo mogu koristiti i kasnije, do 26. godine života.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ne pravi razliku između redovnog i vanrednog školovanja, kao ni između privatnih i državnih srednjih škola. Ukoliko su učenici korisnici porodične penzije inostranih nosioca socijalnog osiguranja, treba da dostave potvrde o školovanju i tim institucijama ako je to predviđeno propisima druge države.

Porodična penzija se obračunava na osnovu perioda za koje su plaćeni doprinosi. Nakon smrti penzionera, pravo na porodičnu penziju mogu ostvariti članovi porodice koji ispunjavaju zakonske uslove za to.

Suprug, odnosno udovac, može ostvariti pravo na porodičnu penziju ako ima minimum 58 godina života u trenutku smrti supruge, a isplata porodične penzije za supruga uslovljena je činjenicom da se nalazi van osiguranja. Ukoliko je bilo prekinuto školovanje zbog služenja vojnog roka, pravo na porodičnu penziju se može produžiti i posle 26. godine za onoliko koliko je trajalo odsluženje vojnog roka, pod uslovom da se školuje.

Ukoliko dete upiše master, i dalje će primati porodičnu penziju, uz dostavljanje potvrde o statusu studenta nadležnoj filijali Fonda PIO.

U srpskom zakonodavstvu ne postoji mogućnost povezivanja staža na porodičnu penziju. Svaki osiguranik zaslužuje pravo na osnovu vlastitog rada i doprinosa.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading