IZMEREN NIVO DUNAVA U NOVOM SADU, UVELIKO PREMAŠIO PET METARA: Evo da li ostajemo u nivou redovne odbrane od poplava?!

Autor:

Vesti

27.09.2024

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pronađeno rešenje za nebranjena područja

IZMEREN NIVO DUNAVA U NOVOM SADU, UVELIKO PREMAŠIO PET METARA: Evo da li ostajemo u nivou redovne odbrane od poplava?!

Foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Tehnički direktor JVP "Vode Vojvodine" Igor Kolaković izjavio je danas da je Dunav jutros u Novom Sadu dostigao 541 centimetar, kao i da će taj grad ostati u nivou redovne odbrane od poplava.

"Jutros u pet sati izmeren je 541 centimetar. Po jučerašnjoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, trebalo bi da dostigne 543, možda i premaši malo. Ostajemo u nivou redovne odbrane", rekao je Kolaković za Tanjug.

On je dodao i da se proglašenje redovne odbrane od poplava u Novom Sadu kreće od 450 do 550 centimetara, 450 na sremskoj strani, a 550 na novosadskoj, a da su iz preventive nasipi i zaštitni objekti spremni još od prethodne nedelje.

"U zajedničkoj saradnji sa lokalnim samoupravama, mi smo i za nebranjena područja pomogli sa isporukom džakova. Lokalna samouprava je ljudima dostavila džakove u slučaju da dođe voda do praga njihovih vikendica", kazao je on.

Prema rečima Kolakovića, u Apatinu i Bezdanu je Dunav u opadanju, preko 20 centimetara, a vrh talasa je trenutno u Bačkoj Palanci.

POPLAVE PRAVE HAOS U EVROPI

Broj poginulih u poplavama koje su ovog meseca zahvatile jugozapadnu Poljsku porastao je na devet, nakon što su pronađena tela još dve osobe, saopštila je danas poljska policija.

"Tokom operacija raščišćavanja posle poplava u okruzima Klocka i Nise pronađena su dva tela", saopštila je policija na mreži X kasno sinoć, prenosi danas Rojters.

U saopštenju se dodaje da je proces identifikacije u toku i da okolnosti u kojima je nastupila smrt ukazuju da bi to mogle biti osma i deveta žrtva poplava.

Usled ciklona Boris, najmanje 26 osoba poginulo je ovog meseca širom centralne Evrope u najgorim poplavama koje su pogodile taj region u protekle dve decenije.

Poplave su načinile i materijalnu štetu od više milijardi dolara na području od Rumunije do Poljske, ostavljajući za sobom mulj i krhotine, rušeći mostove i potapajući automobile.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading