NMN SUPLEMENT USPORAVA STARENJE! Utiče na povećanje energije, poboljšava procese "popravke" ćelija, a samim tim organizam čini zdravijim i vitalnijim

Autor: KOSTA KRALJEVIĆ

Vesti

01.10.2024

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Značajno naučno otkriće za sve starije od 35

NMN SUPLEMENT USPORAVA STARENJE! Utiče na povećanje energije, poboljšava procese "popravke" ćelija, a samim tim organizam čini zdravijim i vitalnijim

Foto: Shutterstock

NMN ključni faktor za poboljšanje opšteg zdravlja i odlaganje efekata starenja

Nikotinamid mononukleotid (NMN) postao je poznat poslednjih nekoliko godina u svetu kao potencijalno sredstvo za usporavanje starenja

Naime, NMN prirodno povećava nivoe NAD+, molekula ključnog za mnoge biološke procese u telu, uključujući popravku DNK i proizvodnju ćelijske energije. NMN se nalazi u malim količinama i u krastavcu, kupusu, avokadu i brokoliju, a naše telo ga sintetiše iz vitamina B3. Ipak, ovaj proces je spor, a količine NMN koje unosimo hranom su često nedovoljne, tako da i nivo NAD+ neće biti na zadovoljavajućem nivou.

Republika

Foto: Shutterstock

NMN prirodno povećava nivoe NAD+

Da bismo dobili 250 mg NMN, koliko je potrebno za podizanje NAD+, morali bismo da pojedemo nerealne količine hrane. Sama količina koenzima NAD+ se dodatno smanjuje nakon 35. godine, te je suplementacija NMN da bi se očuvala vitalnost organizma i usporilo starenje sasvim logična.

Profesor s Hardvarda potvrđuje efikasnost

Dr Dejvid Sinkler je profesor na Univerzitetu Harvard koji se tokom svoje akademske karijere bavio proučavanjem starenja. Njegova knjiga "Životni vek: zašto starimo - i zašto ne moramo" postala je bestseler, a u njoj dr Sinkler navodi značaj svakodnevnog suplementiranja NMN za podmlađivanje organizma. I on sam godinama kao dodatak ishrani konzumira NMN, koji je neophodan za stvaranje NAD+, važnog metaboličkog molekula potrebnog za zaštitu i popravljanje DNK.

Istraživanja pokazuju da NMN može da revitalizuje ćelije, smanji oksidativni stres i poboljšava funkciju mišića i insulinsku rezistenciju. Ova svojstva čine NMN ključnim faktorom za poboljšanje opšteg zdravlja i odlaganje efekata starenja.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Dejvid Sinkler, profesor sa Harvarda

POTPUNO SIGURAN

"EffePharm" (farmaceutska kompanija iz Kine) nedavno je objavila rezultate toksikoloških testova na NMN, potvrđujući njegovu sigurnost:

- NMN je ključan gradivni blok za NAD+ (koenzim neophodan za borbu protiv starenja i raznih bolesti). Ova inovativna studija, prva takve vrste, istraživala je genetsku toksičnost NMN koristeći in vivo model koštane srži sisara. Rezultati su pokazali da čak i pri visokim dozama od 2.000 mg/kg telesne težine oralni NMN nije pokazao nikakve znakove genetske toksičnosti, što potvrđuje njegovu bezbednu upotrebu.

Benefiti NMN suplementacije:

* Povećanje energije:
- NMN poboljšava funkciju ćelijskih organela mitohondrija, što omogućava proizvodnju više energije i povećanu izdržljivost.

* Podrška metabolizmu:
- NMN poboljšava osetljivost (rezistenciju) na insulin, čime pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, smanjujući rizik od dijabetesa.

* Poboljšanje funkcije mišića:
- Podržava mišićnu funkciju i smanjuje oksidativni stres, što doprinosi boljoj fizičkoj izdržljivosti kod starijih osoba.

Nedavna ispitivanja na ljudima otkrila su da povećanje koncentracije NAD+ može dovesti do raznih zdravstvenih prednosti, kao što su poboljšanje kognitivnih i senzornih funkcija organizma, veća izdržljivost mišića, kao i poboljšanje lučenja insulina i njegovo delovanje.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Knjiga "Životni vek: zašto starimo - i zašto ne moramo"

DOZA 250 MG

Prema studijama koje su sprovedene na ljudima, optimalna dnevna doza NMN je između 250 i 500 mg, a kao i s mnogim drugim suplementima, da bismo osetili efekte korišćenje NMN, potrebno je da se u kontinuitetu koristi duži vremenski period (od jednog do tri meseca). 

Iako su mnogobrojne studije u toku, prvi rezultati završenih studija ukazuju na mogućnost obnavljanja metaboličkih funkcija i potencijalno usporavanje starenja, što je velika stvar u prevenciji i očuvanju zdravlja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading