NOVA VARIJANTA KORONA VIRUSA NA KORAK OD SRBIJE! Veća pretnja nego sve ranije, EVO DA LI ĆE SE POOŠTRITI MERE!

Autor:

Vesti

01.10.2024

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pogledajte koji su simptomi nove podvarijante virusa!

NOVA VARIJANTA KORONA VIRUSA NA KORAK OD SRBIJE! Veća pretnja nego sve ranije, EVO DA LI ĆE SE POOŠTRITI MERE!

Foto: Profimedia

Nova varijanta korona virusa XEC registrovana je u Hrvatskoj, potvrđeno je danas za zagrebačku N1 tv. iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

- U četiri uzorka je identifikovana podvarijanta XEC - rekli su iz HZJZ-a.

Deo zaposlenih u zdravstvu je ranije upozoravala na mogu pojavu nove varijante virusa koja bi mogla postati dominantna ove sezone.

- Predviđa se da će ova podvarijanta u sledećih par meseci preuzeti dominaciju, ali takvih je predviđanja bilo i ranije pa se nisu uvek obistinila. Vreme će pokazati - poručuju iz HZJZ-a.

Ova varijanta korona virusa, navodi se, ne predstavlja veću pretnju od ranijih, a razlika je u tome što je došlo  do nekih mutacija u virusnom genomu koje, kako se za sada zna, ne menjaju bitno niti zaraznost ove podvarijante niti težinu kliničke slike bolesti.

- Za sada se ne planira pooštravanje preporuka - rekli su iz HZJZ-a.

Simptomi koje imaju oboljeli od varijante XEC slični su onim koji se javljaju kod prehlade i gripa, kao i ranije, a četiri su najčešća: visoka temperatura, bolovi, umor i kašalj ili upala grla.

Prema smernicama koje su na snazi, vakcinisanje protiv korone preporučuje se osoba koje nisu vakcinisane  ili prebolele koronu u poslednjih šest meseci, a pripadaju određenim kategorijama kao što su starije osobe u domovima, radnici u tim domovima, hronični bolesnici, kao i deca sa hroničnim oboljenjima.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading