MILIONSKI IZNOSI ZA DRUGO, TREĆE I ČETVRTO DETE, OLAKŠICE... Ovo su nove izmene Zakona - Država pomaže majkama da kupe prvu nekretninu!

Autor:

Vesti

02.10.2024

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjajne vesti za roditelje!

MILIONSKI IZNOSI ZA DRUGO, TREĆE I ČETVRTO DETE, OLAKŠICE... Ovo su nove izmene Zakona - Država pomaže majkama da kupe prvu nekretninu!

Foto: Republika, Shutterstock

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom kojima se predviđa povećanje roditeljskog dodatka. 

Biljana Rakić, pomoćnik ministra za brigu o porodici i demografiji, objasnila je šta ovo u praksi znači:

- Ključna izmena je povećanje roditeljskog dodatka, koji je ovim povećanjem postao najveći na Balkanu. Novi iznos roditeljskih dodataka za prvo dete je 500.000 dinara, a za drugo dete 600.000, koji se isplaćuju na 24 jednake mesećne rate, kao i 135.000 jednokratne novčane podrške. Za treće dete roditelji dobijaju 2.280.000 dinara na 120 mesečnih rata, kao i 135.000 dinara jednokratne podrške. Za četvrto dete 3.180.000 dinara na 120 jednakih mesečnih rata - rekla je Rakić.

"Smanjena dokumentacija za dečiji dodatak"

Ona je istakla i da pravo na ovu podršku dobijaju sve majke koje su dete rodile od početka 2024. godine.

- Želimo da olakšamo roditeljstvo i podržimo roditelje u začeću i proširivanju porodica. Roditeljima će biti smanjena i dokumentacija za ostvarivanje prava na dečiji dodatak, jer više neće biti potrebno uverenje o katastarskim prihodima po članu porodice u poljoprivrednom domaćinstvu - istakla je Rakić za Kurir.

Takođe, roditelji ostvaruju pravo na 20.000 evra pomoći za kupovinu ili izgradnju prve nekretnine, do godinu dana nakon rođenja deteta.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading