POKUŠAO DA PRODA OČEV SPOMENIK: Najveći hohštapler u istoriji savremene Srbije bio je sin našeg VELIKANA

Autor: VLADA ARSIĆ

Vesti

05.10.2024

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikola Pašić je po mnogo čemu zadužio otadžbinu, ali sve što je radio da bi zaštitio svoga sina Radomira Radu Pašića i prikrio njegove brojne malverzacije, znatno je urušilo i njegov ugled

POKUŠAO DA PRODA OČEV SPOMENIK: Najveći hohštapler u istoriji savremene Srbije bio je sin našeg VELIKANA

Foto: Wikimedia/Julian Nyča, Wikipedia

Osnivač i vođa Narodne radikalne stranke, ministar i dugogodišnji predsednik Vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca Nikola Pašić smatra se, možda, i najvećim državnikom u istoriji moderne Srbije. Pripisuje mu se mudrost, dalekovidost, politička veština i presudan doprinos u srpskim pobedama u balkanskim i Prvom svetskom ratu.

S druge strane, mnogo je i onih koji ukazuju na njegove, ne baš trivijalne mane. Mnogi će reći da je Pašić i začetnik korupcije u našoj zemlji, a to je tvrdio i Arčibald Rajs, navodeći da je skromni inženjer iz Zaječara, baveći se isključivo politikom u jednoj siromašnoj zemlji, uspeo da postane multimilioner.

Otrovne strelice, još za života, upućivao mu je i njegov nekadašnji prijatelj i saborac slikar Pera Todorović, nazivajući ga "nesposobnom šeprtljom, kolebljivim čovekom koji previše i predugo razmatra, što drugima odaje pogrešan utisak da je reč o analitič koj osobi".

Međutim, ništa od toga nije naudilo ugledu srpskog velikana koliko aktivnosti njegovog sina Radomira Rade Pašića, kojeg su mnogi, ne bez razloga, nazivali i najvećim skandal-majstorom 20. veka.

Republika

Foto: Wikipedia

Rade Pašić

Nije znao da kaže "ne"

Mnogo toga negativnog doprinelo je formiranju ličnosti i karaktera mlađanog Pašića. Rođen kao sin jedinac moćnog oca, koji ga je dobio u kasnim četrdesetim godinama, od prvog trenutka je dobio bolećivog i silnog zaštitnika koji nikada nije bio u stanju da kaže "ne"! Samo što cehove njegovih prevara nije plaćao samo otac. Čini se, ponajmanje on.

Skupljao donacije za "siromašnog" princa

Princ Đorđe Karađorđević prilično se iznenadio kada je dobio pismo od sestre Jelene, udate za ruskog kneza Ivana Konstantinoviča. Brižna sestra bila je očajna kada je od Rade Pašića čula da joj brat gladuje i obavestila ga je da je po njemu poslala 30 hiljada franaka. Izbio je veliki skandal, Nikola Pašić je vratio pare, a bilo je onih koji su tvrdili da je kamatu platio svojom bradom koju mu je počupao razjareni princ.

Radomir Pašić rođen je 1892. i od prvog trenutka znao je šta ga ne zanima - škola i obrazovanje! Redom je izbacivan iz beogradskih škola, sve dok ga otac, naposletku, nije upisao u privatnu Zdelarovu gimnaziju. I nju je završio s teškom mukom, ali je bio problem što se diplome privatnih škola nisu vrednovale kao državne. Pašiću je bilo lakše da ovu gimnaziju, mimo procedura, proglasi državnom nego da se preganja s neposlušnim sinom.

Nakon mukotrpnog školovanja, Rada se prepustio "svetlostima velegrada". Od kafane do kafane i uvek u društvu brojnih žena i "vernih" prijatelja, mlađanog Pašića "izdala je snaga" baš uoči balkanskih i Prvog svetskog rata. U trenutku kada je vlada izdala proglas Srbima da brane otadžbinu, u trenutku kada su "armije" naših studenata požurile iz inostranstva, zanemoćali Rada pribavio je i priložio lekarsko uverenje o teškoj iscrpljenosti koja ga je zadesila u 22. godini.

Ojačao je tek kada je iscrpljena srpska vojska prešla preko Albanije. Pojavio se na Krfu, na jahti s koje je, verovatno iznerviran neč ijim primedbama, odlučio da srpske vojnike pozdravi golom zadnjicom. Naravno da je zbog ovog gesta strogo kažnjen: otac ga je hitno poslao na rad u naše poslanstvo u Francuskoj.

Republika

Foto: Wikipedia

Nikola Pašić

Čini se da je tek ovde uspeo da razradi svoje poslovne šeme, a počeo je tako što je kupovao platinu i krijumčario je u Švajcarsku. Tamo ju je prodavao Nemcima, kojima je bila preko potrebna za proizvodnju visoko izdržljive vojne opreme, pre svega za avione i municiju. Nesumnjivo da je mnogo toga korišćeno i protiv srpske vojske.

Nakon što se sve otkrilo, očekivalo se da završi na vojnom sudu i pred streljačkim strojem, ali se izvukao. Zahvaljujući ocu, koji je zbog ove afere mnogima morao da zapreti, a još veći broj njih da na kolenima zamoli, Rada je izbegao vojni sud i završio na civilnom gde je optužen samo za izbegavanje carine?!

Čudotvorna lozinka

Niska Pašićevih afera, prevara i kombinacija bila je toliko duga da bi mogao da se napiše i roman. Međutim, otac mu nije poslužio samo za čišćenje brljotina već i za otvaranje mnogih vrata. Služio se čudotvornom lozinkom kojom bi omekšao i najtvrdokornije industrijalce, ministre, trgovce i vojna lica, sve na koje bi se nameračio, a koja se sastojala od samo tri reči: "Tata je molio." Malo je bilo onih koji bi ostali imuni na "tatine molbe".

Predsednik vlade "peglao" je brojne neprijatnosti, isplaćivao štete i nadoknade, ali je uglavnom stradao državni budžet i naivni pojedinci. Vrhunac cinizma bio je kada je Skupština formirala Anketni odbor s ciljem da se konačno ispitaju Pašićeve afere i pronevere u kojima je država oštećena za milionske iznose. Međutim, umesto Radomira Pašića, Anketni odbor je kao krivca označio državnu administraciju "jer nije sprečila korupciju"!?

Svoju slabost prema sinu i potrebu da ga svagda i od svakoga štiti, Nikola Pašić platio je glavom. Posle još jednog sukoba s kraljem Aleksandrom u vezi s pitanjem vlade, razjareni suveren je iznova potegao i pitanje njegovog sina i svašta mu rekao. Povređeni predsednik vlade otišao je kući, legao u krevet i ubrzo preminuo. Bilo je to 10. decembra 1926.

Republika

Foto: Wikimedia/Julian Nyča

Grob Nikole Pašića

Hroničari beleže da je među ožalošćenima najviše bio skrušen upravo njegov sin. Razumljivo i zašto. Usledile su teške godine kada se ogromno i lako stečeno bogatstvo brzo topilo, a pretilo je i još veće stradanje. Ipak, pri kraju rata 1945. Rada je došao u priliku da se još jednom ovajdi od imena slavnog oca, dvadeset godina posle njegove smrti.

Slučajno se upoznao s nekim Italijanom, velikim zaljubljenikom u dela Ivana Meštrovića, koji je iskreno žalio što nema nijedno njegovo originalno delo. Ali, imao ga je Pašić, tačnije njegov otac, koji je još za života naručio i hrvatskom vajaru isplatio nadgrobnu bistu od belog mermera. Obespareni Rada nije imao problem da otuđi očev spomenik, ali ga je u primopredaji sprečila milicija. Bista je završila u muzeju, a za potrebe večnog počivališta naknadno je izlivena bista u bronzi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading