EKSKLUZIVNI KOMPLEKS NIČE MIMO ZAKONA! Dedinje na udaru KUMOVA: Ruše "Crnogorku" i seku drveće!

Autor: LJUBINKA MIJUŠKOVIĆ

Vesti

10.10.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Regulacioni plan promenjen da bi "Princess Park", u vlasništvu Andreja Jovanovića i Bojana Milovanovića, gradio za probranu klijentelu

EKSKLUZIVNI KOMPLEKS NIČE MIMO ZAKONA! Dedinje na udaru KUMOVA: Ruše "Crnogorku" i seku drveće!

Foto: Privatna arhiva

Vlasnici firme "Princess Park" kumovi Andrej Jovanović i Bojan Milovanović planiraju da na Dedinju izgrade ekskluzivni kompleks za probranu klijentelu, i to na mestu vile "Crnogorka", koja će biti srušena, a drveće na obodu takozvanog Hajd parka nemilice posečeno.

ŠIRE ULICE

Sve se to radi na čuvenoj adresi Užička 1, uprkos regulacionom planu za ovaj zaštićeni deo Beograda, pošto se planira da nikne čak 12 vila površine 14.600 kvadrata. Ova informacija je osvanula na društvenim mrežama, a nisu je dosad demantovali ni investitori ni nadležni u gradu Beogradu.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Andrej Jovanović

- Urbanistički projekat koji je sada na javnoj prezentaciji je, u stvari, izmena urbanističkog projekta koji je komisija za planove usvojila u aprilu 2023. Tim projektom je parcela površine 1,4 hektara podeljena na devet manjih parcela, što je omogućilo investitoru da zida mnogo veći broj kvadrata od dozvoljenog - objavila je na Tviteru izvesna Sanja Solarević.

Istorijat vile "Crnogorka"

- vilu je 1940. kupila princeza Olga da ona i knez Pavle Karađorđević žive u njoj kada borave u Beogradu
- posle rata vila joj je oduzeta i u njoj je živeo Edvard Kardelj, jedan od ideologa i čelnika Jugoslavije
- posle Kardelja u vilu ulazi ambasador Crne Gore
- princeza Jelisaveta Karađorđević tražila je povraćaj kuće i placa od 1,4 hektara (restitucija)
- vilu je prodala Milovanoviću i Jovanoviću 2018.

Ona je navela da je regulacionim planom dozvoljeno da objekat zauzima samo 20 odsto površine parcele, a da minimalni procenat zelenih površina od 40 odsto nije ispoštovan:

- Zbog proširenja Krajiške ulice, planiranog urbanističkim projektom, biće posečeno drveće duž Krajiške ulice na parceli koja pripada evidentiranom prirodnom dobru Hajd park. Predviđeno je i proširenje Užičke i Kačaničke ulice, mada se ovo područje nalazi u prostornoj kulturno-istorijskoj celini Dedinje, koja uživa prethodnu zaštitu i za koju je izrada elaborata o zaštiti u toku.

Kako se reklamiraju: Za uspešne i imućne

U jednom od promo-tekstova o ovom projektu, sama lokacija se najavljuje kao najprestižnija u Beogradu, ali i staroj Jugoslaviji, te podsećaju da je tu nekad bila rezidencija kraljevske porodice, a uskoro će biti oaza sofisticiranog života za "uspešne i imućne".

- Vlasnici ovih luksuznih porodičnih kuća imaće osećaj života u parku jer priroda kroz velike staklene površine postaje ključni deo enterijera. Postojeće zelenilo u parku biće sačuvano i oplemenjeno novim, dok će visoko rastinje i živa ograda prirodno zaštititi privatnost stanara celog kompleksa - navodi se u promo-tekstu i dodaje:

- Budući vlasnici vila jedini su koji će moći da koriste šetalište s belim i crnim borovima, a osim u zelenilu "Princess Parka", potpuno izolovani od gradske buke, moći će da uživaju i u miru i udobnosti Hajd parka. Povezivanje s ljudima sličnog životnog stila, uz opušteno roštiljanje u bašti, investicija u Srbiju ili mesto povratka korenima i mirnom životu nakon plodne karijere u inostranstvu samo su neki od razloga zašto uspešni i imućni biraju "Princess Park".

NEDOPUSTIVO

Ova tviterašica napominje da je nedopustivo da se ruši vila "Crnogorka" jer se tako "menja urbana matica ovog područja zbog izgradnje objekata koji se uopšte ne uklapaju u kulturno-istorijsku celinu".

Firma "Princess Park" Jovanovića i Milovanovića je, inače, ćerka firma kompanije "Deka inženjering", a pomenuti kumovi su nekad bili vlasnici "Marbo prodakta". Ni oni, ni Sekretarijat za urbanizam Beograda, nisu odgovorili na naša pitanja do zaključenja ovog broja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading