LAKO ''NAVLAČENJE'' NA KAPI ZA NOS SVE VEĆI PROBLEM! Evo kako da se odviknete od ove zavisnosti!

Autor:

Vesti

13.10.2024

14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Farmaceutkinja otkrila kako da se odviknete od prekomerne upotrebe kapi i sprejeva za nos.

LAKO ''NAVLAČENJE'' NA KAPI ZA NOS SVE VEĆI PROBLEM! Evo kako da se odviknete od ove zavisnosti!

Foto: Shutterstock

Koliko sprejevi za nos mogu biti štetni mnogi ljudi ne shvataju ozbiljno, ali pored toga što vam mogu pomoći kada ste bolesni i imate zapušen nos, od prekomerne konzumacije istih možete postati i zavisni, naročito od onih sprejeva koji sadrže dekongestante, poput oksimetazolina i fenilefrina.

Farmaceutkinja Milica Sujić u jednom od svojih video snimaka na platformi TikTok otkrila je kako se pacijenti mogu odvići od preterane upotrebe kapi i sprejeva za nos.

- Nešto što je danas takođe sve više i više zastupljeno jeste takozvana zavisnost od sprejeva, odnosno kapi za nos. Sprejevi za nos koji sadrže dekongestante, poput oksimetazolina i fenilefrina, mogu izazvati zavisnost zbog načina na koji deluju na sluzokožu nosa. Kada se koriste duže od preporučenog perioda, odnosno od 3 do 4 dana, mogu uzrokovati da naši krvni sudovi u nosnoj šupljini postanu tolerantni na lek, što dovodi do širenja krvnih sudova i pogoršanja simptoma - objasnila je ona i dodala da se na takav način stvara potreba za kontinuiranom upotrebom spreja i kapi, kako bi se osećaj prohodnosti nosa održao.

- Ukoliko koristite ove sprejeve već neki duži vremenski period, imate osećaj da ne možete bez njih, probajte polako postepeno da ih izbacujete, odnosno da smanjujete dozu korišćenja. Takođe možete da pokušate da ih zamenite sa fiziološkim rastvorom ili sa rastvorom morske soli.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading