VELIKI SKANDAL U OŠ "ĐURA JAKŠIĆ" U PANČEVU: Đak uboden, a škola se češlja!

Autor: TEODORA KLJAJIĆ

Vesti

13.10.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učenik S. P. povređen tokom nastave, zbog čega je hitno prevezen u bolnicu, ali policija nije pozvana

VELIKI SKANDAL U OŠ "ĐURA JAKŠIĆ" U PANČEVU: Đak uboden, a škola se češlja!

Foto: Wikipedia, Facebook

Stravično vršnjačko nasilje dogodilo se krajem septembra u OŠ "Đura Jakšić" u Pančevu kada je učenik sedmog razreda svom drugaru postavio olovku, tako da ovaj sedne na nju, zbog čega mu je probodeno debelo meso i načinjena rana od dva centimetra u blizini anusa, saznaje Srpski telegraf.

Naime, kako je za naš list ispričao izvor iz škole, a koji je do detalja upućen u celu priču, samo pukom srećom izbegnuta je veća tragedija, a glavni problem je što je škola ceo slučaj shvatila veoma neozbiljno, te je tako i postupila u daljoj proceduri.

ČAS ENGLESKOG

- Nasilje se dogodilo 25. septembra, na času engleskog, kada je učenik sedmog razreda S. M. postavio olovku drugom učeniku S. P., tako da ovaj sedne na nju, nakon čega je zbog ozbiljnih povreda učenik odveden u bolnicu, gde mu je dežurni hirurg konstatovao povredu preanalne regije zadnjice, s ubodnom ranom od dva centimetra.

O tome koliko je povreda ozbiljna, govori i činjenica da ušivanje nije bilo moguće zbog blizine anusa.

Naš sagovornik dodaje da je škola nakon ovog skandala pozvala roditelje, koji su povređeno dete odmah odveli.

Direktor i razredni lumpuju u kafani

Nedugo nakon što je naša redakcija dobila informacije o ovom vršnjačkom nasilju, na društvenoj mreži Instagram, na profilu jedne od popularnih beogradskih kafana, pojavila se fotografija direktora škole Gorana Bokanića u društvu s razrednim starešinom u čijem odeljenju se desio ceo incident. Upitan da prokomentariše tu sliku, direktor Bokanić je kratko istakao da je fotografija nastala krajem decembra 2023, dakle pre incidenta, te da bi bilo kakvo povezivanje pomenutog incidenta sa slikama iz kafane predstavljalo, kako je naglasio, zloupotrebu.

- Stekao se utisak kao da je škola želela da zataška ceo slučaj. Hitnu pomoć, kao ni policiju, niko nije pozvao. Obavestili su samo roditelje. Majka je ubrzo stigla i odvela dete u bolnicu, a kasnije je i policija bila upoznata s celim slučajem. Ono što posebno zabrinjava jesu dalje aktivnosti koje je škola sprovela. Zapravo, škola je nakon događaja organizovala sastanak tima za nasilje, na kojem je doneta odluka o pojačanom vaspitnom radu s učenikom koji je počinio nasilje. Ono što je posebno problematično svakako je činjenica da nivo nasilja nije precizno naveden, iako postoje jasne zakonske odredbe kojima su ti nivoi opisani i određeni - objašnjava naš izvor i dodaje:

Republika

Foto: Wikipedia

OŠ "Đura Jakšić"

- Javnost treba da zna šta nam se događa po školama i to je jedan od glavnih razloga što vam ovo pričam. Ako se na ovakve stvari ćuti, trudi se da se sve zataška, radi nekih dobrih privatnih odnosa, pa kakva se ona poruka time šalje?

I istina, analizom zakona uvtrdili smo da ovaj čin vršnjačkog nasilja treba da bude okarakterisan kao treći nivo, budući da zakon taj nivo označava kao tuču, davljenje, bacanje, prouzrokovanje opekotina i drugih povreda, i slično. Samo po sebi nameće se pitanje zašto to škola nije tako okarakterisala.

- Ne mogu i ne želim nikoga direktno da optužim, ali racionalno objašnjenje za neke stvari ne postoji. Ukoliko postoji zakon, koji jasno definiše neke stvari, ne shvatam šta je problem da se taj zakon i primeni - priča naš sagovornik.

Republika

Foto: Facebook

Direktor Goran Bokanić na slavlju u beogradskoj kafani

SASTANAK TIMA

Ovim povodom naša redakcija poslala je pitanja OŠ "Đura Jakšić", iz koje su nam stigli nepotpuni odgovori. U njima su svakako potvrđena naša saznanja:

- U našoj školi se dogodio incident 25. septembra, za vreme petog časa, kada se učenik nagnuo, a drug iz klupe (do tada najbolji drug) postavlja mu olovku, špicem okrenutim na dole, na koju on seda i povređuje se. Pozvan je odmah starešina, a zatim i majka, koja dolazi i odvodi povređeno dete. Starešina odmah prikuplja informacije o incidentu, obaveštava druge roditelje i drži ČOS. Starešina je u kontaktu s roditeljima povređenog učenika. Povređeni učenik pohađa nastavu, a zaposleni su učinili sve kako bi olakšali njegovo dalje funkcionisanje u školi. Prema rečima majke, radi se o lakoj telesnoj povredi. Odmah je zakazan sastanak tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, koji se sutradan i održao. Hitna pomoć i policija nisu dolazili u školu. Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja je procenio nivo nasilja u skladu s pravilnikom, o čemu su obavešteni nama nadležni organi - kazali su iz škole i dodali:

- Odmah je napravljen plan pojačanog vaspitnog rada. Radi se s odeljenjem i učenicima. Realizuje se pojačan vaspitni rad i društveno-koristan rad. Roditelji učenika koji je izvršio nasilje svesni su učinjenog, sarađuju i prihvataju predložene mere škole i aktivnosti iz plana. Interes dece je školi uvek prioritet. Centar za socijalni rad nije upoznat, dok je škola o incidentu obavestila školsku upravu i Ministarstvo prosvete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading