TRUJU I PLJAČKAJU, A ODGOVORI ZA MALU DECU! Sve više dokaza o kriminalu "Merkatora"

Autor: R. S. - E. S. T.

Vesti

25.10.2024

20:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I dalje odbijaju da kažu da li je tačno da dobavljačima u Srbiji duguju čak 130 miliona evra, a hrvatskim ništa

TRUJU I PLJAČKAJU, A ODGOVORI ZA MALU DECU! Sve više dokaza o kriminalu "Merkatora"

Foto: profimedia-0364495517, foto Merkator, Telegraf/Vladimir Lukić,Printscreen/Republika

Sve je više dokaza o kriminalu hrvatske kompanije "Merkator", u vlasništvu "Fortenova grupe", ali njeni čelnici kao da se nadaju da će bura proći i da će nastaviti da rade po starom. Naime, osim uopštenog i uvijenog odgovora na naša pitanja, druge reakcije nema, mada se radi o krivičnim delima kojim se bavi srpsko tužilaštvo.

NEMUŠTO

Naime, posle otkrića da je "Merkator" na srpsko tržište plasirao otrovne paprike iz Albanije, počele su da isplivavaju nove i nove mahinacije. Utvrđeno je da se radi o pravoj hobotnici preko koje se isisava novac iz Srbije i šalje u Hrvatsku. Žrtve su i zaposleni i dobavljači ove kompanije, ukupno oko 30.000 ljudi.

U međuvremenu su se gazde ove firme smilovale da se oglase za naš list, ali kao da nisu, jer je to bilo sve sem konkretnog odgovora. Tako su na pitanje da li je tačno da se dobavljačima u Srbiji duguje čak 130 miliona evra, a hrvatskim dobavljačima ništa, naveli da su oni poželjan partner srpskim dobavljačima i da su u međuvremenu "smanjili zaduženost".

PRODATO
"Merkator"

- "Merkator centar" Novi Beograd

- Roda Fob
- Zemlja kod "Erport sitija", lokacija gde je "The one" projekat
- Zemlja u Kragujevcu prodata "Trnavi"
"Idea"
- Veći broj bioskopa

Međutim, prema podacima Srpskog telegrafa, rok za plaćanje dobavljačima u Srbiji je prosečno 105 do 110 dana, pa se pretpostavlja da mnogi pare za svoju robu dobijaju znatno kasnije.

Istovremeno, tačnije paralelno s ovim, milioni evra idu za enormne zarade menadžmenta u Hrvatskoj i njihove astronomske bonuse. O tome su opširno pisali i hrvatski mediji, navodeći da se u ove svrhe izdvaja čak 2.000.000 evra godišnje. Te pare stižu odavde, iz Srbije, iz poslovanja "Merkatora S".

IDE NA DOBOŠ (nuđeno na prodaju, ali još nema kupaca)

- "Merkator centar" Novi Sad
- DC Niš
- DC Čačak
- "Roda" Čačak
- "Roda" Niš
- Zemlja kod Aerodroma "Nikola Tesla"

ISISAVANJE NOVCA

Svime što se radi, kako mu i sama pozicija kaže, diriguje Fabris Peruško, član UO i glavni izvršni direktor "Fortenova grupe", koja je vlasnik "Merkatora S". On je u upravu "Merkatora S" instalirao bliske saradnike poput generalnog direktora Lazara Markovića i finansijskog direktora Nikole Ćorsovića.

- Upravo je jedan od načina da se novac izvlači u Hrvatsku preko plata i bonusa za Peruška i još nekoliko čelnika te kompanije. Naime, "Merkator S" na godišnjem nivou daje oko dva miliona evra za tzv. menadžerske bonuse (management fee). To je, čisto da se vidi red veličina, šest novih prodavnica i oko 200 plata, plus porezi i doprinosi, koji bi ostali u Srbiji - ispričao je jedan od sagovornika našeg lista.

"ENNA Fruit": Poslujemo po zakonu

Preduzeće "ENNA Fruit d. o. o. Beograd-Grocka" od svog osnivanja do danas nikada nije isplatilo dobit "ENNI Fruit HR" niti je "ENNA Fruit HR" ikada isplatila dobit krajnjim vlasnicima, stoji u reagovanju ove firme povodom teksta u Srpskom telegrafu.

U reagovanju se takođe navodi da nije tačno da finansijska inspekcija češlja poslovanje "Enne Fruit", već da je u ovom preduzeću u toku redovna poreska kontrola.
Takođe, dodaje se da je "u svom poslovanju preduzeće 'Enna Fruit d. o. o. Beograd-Grocka' poštovala i poštuje sve zakone i propise Republike Srbije, nije se služila niti se služi bilo kakvim nezakonitim radnjama".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading