AKO IMATE OVE CRVENE TAČKICE NA RUKAMA, ODMAH KOD LEKARA! Lekari iz Britanije upozorili na zarazu

Autor:

Vesti

26.10.2024

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bitno je da se ne približavate drugim osobama.

AKO IMATE OVE CRVENE TAČKICE NA RUKAMA, ODMAH KOD LEKARA! Lekari iz Britanije upozorili na zarazu

Foto: shutterstock

Lekari u Velikoj Britaniji upozoravaju ljude da obrate pažnju na "sitne crvene tačke" koje bi mogle da se pojave na njihovim rukama, i da odmah potraže lekarsku pomoć ukoliko primete ove simptome. Razlog za ovakvo upozorenje je porast broja slučajeva šuge za neverovatnih 100 odsto, sa posebnim naglaskom na epidemiju koja trenutno pogađa severnu Englesku.

Profesorka Kamila Hotorn, predsednica Kraljevskog koledža lekara opšte prakse, ističe da iako šuga nije ozbiljno stanje, može biti veoma iritantna i uzrokovati intenzivan svrab. Ukoliko se ne leči pravilno, postoji rizik od komplikacija kao što su sekundarne infekcije kože ili pogoršanje postojećih stanja kože.

Simptomi šuge i načini prenošenja

Šuga je zarazna bolest uzrokovana grinjama koje se uvlače ispod kože i prave tunele u slojevima kože, polažući jaja koja su vidljiva golim okom. Bolest se lako prenosi fizičkim kontaktom među ljudima, a osip izazvan grinjama može se proširiti po celom telu. Intenzivni napadi svraba, posebno tokom noći, mogu biti indikacija prisustva šuge, zajedno sa pojavom osipa i crvenih tačkica.

Šuga je česta među mladim odraslim osobama i u školama, zbog čestog fizičkog kontakta. Takođe, deljenje posteljine i odeće predstavlja rizik od infekcije. Seksualni kontakti takođe mogu povećati mogućnost prenošenja šuge.

Kako se zaštititi i lečiti šugu

U slučaju sumnje na šugu, važno je potražiti lekarsku pomoć. Iako postoji društvena stigma vezana za ovu zarazu, lekari ističu da je važno ne ignorisati simptome, jer to može dovesti do pogoršanja stanja i rizika od prenošenja infekcije na druge ljude. Postoje kreme i losioni koji mogu ublažiti simptome, a pranje posteljine i odeće na visokoj temperaturi ili zatvaranje u kesu na nekoliko dana mogu pomoći u uništavanju grinje.

Ukazivanje na značaj traženja medicinske pomoći i osvešćivanje javnosti o simptomima i načinima prenošenja šuge predstavlja ključni deo borbe protiv ove infekcije. S obzirom na porast broja slučajeva, važno je da ljudi budu informisani o preventivnim merama i pravilnom postupanju u slučaju sumnje na šugu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading