INSPEKCIJA ČEŠLJA SPLAVOVE I RESTORANE PRE DOČEKA NOVE GODINE! Zbog OVIH propusta bi proslava mogla da bude OTKAZANA!

Autor:

Vesti

31.12.2024

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doček Nove 2025. godine biće organizovan u više od 500 restorana, klubova i splavova širom Beograda.

INSPEKCIJA ČEŠLJA SPLAVOVE I RESTORANE PRE DOČEKA NOVE GODINE! Zbog OVIH propusta bi proslava mogla da bude OTKAZANA!

Foto: Photo by Unsplash

Rezervacije za doček Nove godine u beogradskim klubovima i na splavovima već su odavno uplaćene, kako za luksuzne, tako i za povoljnije opcije. Dok se oni koji planiraju doček fokusiraju na izbor garderobe, muzike i društva, retko ko razmišlja o bezbednosti. To je, međutim, odgovornost inspekcija, koje već skoro mesec dana vrše provere u ugostiteljskim objektima.

Doček Nove 2025. godine biće organizovan u više od 500 restorana, klubova i splavova širom Beograda. Nadležni organi su počeli sa inspekcijama početkom decembra, a do sada su otkrili nekoliko propusta u objektima.

- Ili je nedovoljan broj aparata za gašenje požara ili putevi evakuacije, stepenice, prostor, holovi, hodnici nalaze se tu neki predmeti koji tu vrše neku vrstu prepreke. To se jednostavno i lako ukloni tako da oni budu bezbedni - kaže pukovnik Rade Milošević iz Sektora za vanredne situacije.

Navodi da ugostteljima daju nekoliko dana da otklone nedostatke i onda izvrše naknadnu proveru, tako da će gotovo svi objekti koje su obišli biti bezbedni za korišćenje.

Svaki lokal mora da ima pravilnikom određen broj aparata za gašenje požara, testirane uređaje u kuhinji, dozvoljenu količinu gasa i prohodne puteve evakuacije.

Plan evakuacije

Plan evakuacije mora biti postavljen na vidljivom mestu u lokalu, kako bi gosti u slučaju požara znali koji put da izaberu za izlaz. U tome im pomažu obučeni zaposleni, koji detaljno poznaju evakuacioni plan i pravilnu upotrebu protivpožarnih aparata.

- Naši zaposleni svake godine rade obuku za PP zaštitu, tako da su upućeni gde su protivpožarni izlazi. Naš lokal poseduje sve protivpožarne uređaje predviđene zakonom počev od PP aparata, hidranata kao i evakuacione planove i evakuacione izlaze koji su jasno vidljivi u restoranu - kaže menadžerka restorana Marijana Katić.

Doček samo u registrovanim objektima

Ista pravila važe i za splavove. Osim jasno istaknutog plana evakuacije, na svakom plovilu sa desne strane od ulaznih vrata vidljivo mora biti ispisan maksimalan broj ljudi.

Tokom dočeka 2023. godine potonuo je splav, jer je na njemu bilo mnogo više gostiju nego što je dozvoljeno. Proteklih dana, vlasnicima koji nisu registrovali plovila izrečene su prekršajne prijave, kažu iz Inspekcije bezbednosti plovidbe.

- Svaki objekat koji namerava da organizuje doček Nove godine mora da bude registrovan. Svi ti objekti moraju da budu pod neprekidnim stručnim nadzorom 24 sata, tj. da na tim objektima budu ukrcana minimum dva lica sa dozvolom upravljanja čamcem kategorije B. Sva lica koja su zaposlena moraju da znaju pravila i procedure. Kako organizovati PP bezbednosnu zaštitu, PP šema, šema napuštanja plovila, svaki korak na plovilu mora da bude strogo poštovan - kaže načelnik lučkih kapetanija Milan Nikolić.

Što su gosti upućeniji u pravila bezbednosti, kažu nadležni, to će se sigurnije osećati i znaće kako treba reagovati u nepredviđenim okolnostima. A nas ništa ne košta da, tokom proslave, usput, dok pogledom tražimo toalet, bacimo pogled na kojim sve mestima piše "izlaz".

(RTS)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading