PROTEINSKA NAVLAKUŠA ZA NAIVNE POTROŠAČE: Evo kako da je prepoznate!

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

18.03.2025

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednjih nekoliko godina potrošnja proizvoda s oznakom "protein" u Srbiji rapidno raste. Slično je i u drugim zemljama, pa je jasno da se radi o višegodišnjem trendu. Na prvi pogled, ova hrana je zdrava alternativa za one koji žele da poboljšaju ishranu, smršaju ili povećaju mišićnu masu. Ipak, ono što nije sasvim jasno jeste koliko se ovi proizvodi zaista razlikuju od standardnih verzija koje ne nose oznaku "protein".

PROTEINSKA NAVLAKUŠA ZA NAIVNE POTROŠAČE: Evo kako da je prepoznate!

Foto: Republika.rs

DEKLARACIJE
Oznaku "protein", da počnemo od toga, možete da primetite na različitim proizvodima: jogurtu, čokoladnom mleku, pudingu, siru...
"Potrošačka patrola" je za vas istražila koliko u ovim proizvodima ima proteina, a koliko drugih sastojaka koji baš i nisu kompatibilni s onim što vidimo kao zdravu ishranu. Sve to, osim u ovom tekstu, možete videti i u emisiji "Potrošačka patrola" na Jutjub kanalu Republika news.

Kad vidimo velikim slovima da piše protein, automatski mislimo da je prirodno i zdravo i kupujemo. A šta kaže deklaracija, na primer, proteinskog pudinga, šta to sadrži, pored proteina, a može da ima neželjena dejstva?
Tu su modifikovani kukuruzni skrob, karagenan, stabilizatori i zaslađivači. Sukraloza je veštački zaslađivač bez kalorija, otprilike 600 puta slađi od šećera i može da ima neželjene efekte ukoliko se koristi u većim količinama.

Kao što vidite, proteinski puding nije bogat samo proteinima (na 100 g sadrži 10 g proteina) već i kalorijama i nepotrebnim sastojcima.

Oznaka "protein" nije garancija da je proizvod zaista zdraviji ili bolji od običnih alternativa.
Proizvođači je koriste da bi opravdali višu cenu proizvoda, kao što su specijalizovane verzije jogurta ili sira.

U mnogim slučajevima razlika u ceni nije opravdana samim sadržajem proteina. Na primer, običan jogurt košta oko 150 dinara, dok jogurt s oznakom "protein" može biti i 30-50% skuplji, a sadrži približno istu količinu proteina.

Srećna Republika

Prema istraživanjima, najviše zloupotreba ove oznake primećuje se kod svežih sireva. Primera radi, neki popularni brendovi koji se reklamiraju da su bogati proteinima zapravo imaju isto ili nešto više proteina u odnosu na tradicionalni sir. Dakle, ukoliko ste ljubitelj mladog sira, nije nužno da uzmete onaj skuplji s oznakom "protein" jer u ponudi imate povoljnije opcije s veoma sličnim sastavom.

Ipak, oznaka "protein" postala je magnet za potrošače. Mnogi će reći da je, u stvari, reč o pomodarstvu.

PRAVA STVAR

Proizvođači je često koriste kao marketinški trik da bi opravdali višu cenu proteinskih proizvoda i namamili sve ljubitelje zdrave hrane da kupe baš taj proizvod verujući da čine pravu stvar. Naš savet je da čitate deklaracije i da se fokusirate na sastav i celokupnu nutritivnu vrednost proizvoda, a ne samo količinu proteina.
Važno je da znate da oznaka "protein" ne predstavlja prehrambenu tvrdnju. To znači da proizvođači nisu u obavezi da dokažu veći sadržaj proteina u odnosu na slične proizvode bez ove oznake.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Prostak

19.03.2025 19:11

Koliko vune toliko makaza, mada i AI nesebično pomaže u šišanju.