Fortenova grupa dovršila transformaciju vlasničke strukture uklonivši sankcionisane deoničare

Autor:

Vesti

10.07.2024

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Detalji transakcije...

Fortenova grupa dovršila transformaciju vlasničke strukture uklonivši sankcionisane deoničare

Foto: Fortenova

Fortenova grupa d.d., najveći poslodavac u regiji s više od 45.000 zaposlenih, koja obuhvata poznate kompanije jugoistočne Evrope kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK Vrbovec, objavila je da je holandska kompanija koja se nalazi na vrhu njene strukture holdinga, Fortenova Group TopCo B.V., uspešno obavila transformaciju vlasničke strukture. Transformacija je postignuta zaključivanjem ranije započetog procesa prodaje društva Fortenova Group MidCo B.V. (koje je vlasnik Fortenova grupe d.d. i svih operativnih društava Fortenova grupe) društvu Iter BidCo B.V., koje se sastoji od nesankcionisanih deoničara društva TopCo.

U skladu sa tim, Fortenova grupa d.d. od danas više nema sankcionisanog, ruskog ili beloruskog deoničara u vlasničkoj strukturi. Po završetku koje je usledilo nakon postupka upisa u kojem su sve nesankcionisane osobe i osobe koje nisu iz Rusije ili Belorusije imale pravo da steknu udeo u društvu Iter BidCo B.V., pod istim uslovima kao Open Pass, Open Pass je postao većinski deoničar sa udelom od 93,78 odsto u društvu Iter BidCo B.V. Više od 80 manjinskih deoničara odlučilo je da učestvuje u novoj vlasničkoj strukturi i da oni zajednički drže udeo od 6,22 odsto.

Budući da je Open Pass sada premašio relevantni prag od 85 odsto, u načelu je dužan da dostavi obvezujuću ponudu za sve depozitne potvrde koje nisu u njegovom vlasništvu, po ceni koja je jednaka ceni upisa za Iter BidCo B.V. Time se manjinskim deoničarima koji su inicijalno odlučili da ostanu uz Fortenova grupu d.d. pod novom vlasničkom strukturom, pruža prilika da prodaju svoj udeo ako tako odluče.

Detalji transakcije

Cilj ove transakcije, koja je pokrenuta u novembru 2023., je sprečavanje dalje poteškoće u finansiranju i operativnom poslovanju i izbegavanje znatno povećanih troškova finansiranja i usklađivanja poslovanja, koji su posledica prisutnosti sankcionisanih deoničara u Fortenova grupi (https://fortenova.hr/vijesti/fortenova-grupa-uskoro-bez-sankcioniranih-dionicara-u-suvlasnistvu/).  Sporazum između društava Fortenova Group TopCo i Open Pass, najvećeg nesankcionisanog vlasnika depozitnih potvrda Fortenova grupe u fondaciji Fortenova STAK, uključivao je prodaju i prenos 100 odsto udela društva TopCo u kapitalu društva MidCo za ukupnu naknadu koja može iznositi do 660 miliona evra. 

Od te ukupne naknade iznos od 500 miliona evra je bio bezuslovan te je podmiren po zaključenju transakcije. Preostalih 160 miliona evra zagarantovano je time da Fortenova grupa ostvari određene finansijske ciljeve, prvenstveno održivo refinansiranje tokom 2024. pod poboljšanim uslovima, i postigne specifične ciljeve odnosa neto duga prema EBITDA-i. Osim toga, postoje odredbe za potencijalne dodatne isplate sadašnjim deoničarima ako u sledeće tri godine dođe do značajne prodaje ili izlaska imovine društva na berzu.

Podsetimo da je u septembru 2023. godine Fortenova grupa potpisala ugovor o izdavanju obveznica u iznosu od 1,2 milijarde evra, čime je dug društva s pravom prvenstva kratkoročno refinansiran do kraja novembra 2024. godine, a sadašnji poverioci – fondovi pod vodstvom HPS Investment Partnersa sa sedištem u SAD-u – i dalje imaju zalog nad kapitalom i svom značajnom imovinom Grupe prenesene na nove vlasnike.

Pojedinosti plaćanja

Na dan 9. jula 2024., nakon što su svi primenjivi uslovi odlaganja i odobrenja zadovoljeni ili izuzeti od primene, kvalifikovani deoničari Fortenova grupe koji su odlučili da prenesu svoje udele u novu vlasničku strukturu u celosti su podmirili ukupnu kupoprodajnu cenu, a udeli u društvu Fortenova Group MidCo B.V. preneseni su na Iter BidCo B.V. Ukupna kupoprodajna cena od 500 miliona evra uključuje 86 miliona evra za potpunu isplatu takozvanog 'graničnog duga' dobavljačima bivšeg Agrokora, čime se osigurava da su finansijska potraživanja dobavljača bivšeg Agrokora sada u celosti podmirena. Pored toga, 33,5 miliona evra ostaje u društvu Fortenova Group TopCo radi finansiranja potencijalnih obaveza i operativnih troškova do likvidacije, koja se očekuje za tri do četiri godine. Ta sredstva, koja bi inače uglavnom bila raspoloživa za raspodelu deoničarima, između ostalog se zadržavaju radi pokrića troškova koji proizlaze iz brojnih parničnih postupaka koje su pokrenuli sankcionisani vlasnici depozitnih potvrda društva TopCo, SBK Art i navodni vlasnik, kao i savetnik, ove kompanije te iz činjenice da Sberbank odbija da obavi potrebne formalnosti kako bi se sprovelo odavno dogovoreno odricanje od prava pod zapisom o zajmu koji je Sberbanci izdao TopCo. Veći deo tog zadržanog iznosa od 33,5 miliona evra postao bi dostupan za raspodelu ako SBK Art i Sberbank pravovremeno preduzmu odgovarajuće korake.

Od 500 miliona evra primljenih po zaključenju, ukupne priznanice od prodaje u iznosu od 380,5 miliona evra raspodeliće se deoničarima, pri čemu iznos od 154,9 miliona evra predstavlja prenos kapitala na novu vlasničku strukturu, a 225,5 miliona evra raspodeliće se u novcu onim deoničarima koji neće ostati u novoj vlasničkoj strukturi. Od toga će se  najveći deo u iznosu od 165 miliona evra, koji se sastoji od 159 miliona evra koji idu društvu SBK Art i 6 miliona evra za depozitne potvrde Sberbanke uskladištene na escrow računu, držati za Sberbank i njeno povezano društvo na posebnom escrow računu, kojem će oni dobiti pristup kada to dopusti sankciona regulativa Evropske unije, SAD-a i UK-a.

Fokus na budućnost

Ovom prilikom Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, rekao je: „Fortenova grupa izražava zahvalnost svim akcionarima koji su pokazali strpljenje i podršku tokom ove složene transakcije. Njeno zaključenje obeležava novo poglavlje za Grupu, koje obećava stabilniju i uspešniju budućnost. Uklanjanjem sankcionisanih deoničara Fortenova grupa će svoje napore sada usmeriti na refinansiranje duga u iznosu od 1,2 milijarde evra i poboljšanje operativne efikasnosti. Grupa je spremna unaprediti svoje svakodnevno poslovanje, oslobođena tereta kompleksnosti povezanih s prethodnim sankcionisanim deoničarima“.

Za daljnja pitanja molimo da kontaktirate communications@fortenovagrupa.hr.

---

O Fortenova grupi:

Fortenova grupa vodeća je kompanija jugoistočne Evrope koja posluje u maloprodaji, proizvodnji hrane i poljoprivredi. Usmerena na održivu praksu, Fortenova grupa ima za cilj da isporučuje kvalitetne proizvode i usluge iz svog diversifikovanog portfolija.

Za više informacija posetite http://www.fortenova.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading