OVO JE DANAŠNJI KURS EVRA! Ima promena, obratite pažnju!

Autor:

Vesti

07.10.2024

07:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednjih meseci, kurs dinara prema evru je bio prilično stabilan.

OVO JE DANAŠNJI KURS EVRA! Ima promena, obratite pažnju!

Foto: Schutterstock

Danas, 7. oktobra 2024. godine, Narodna banka Srbije (NBS) je objavila kursnu listu koja odražava najnovije promene na tržištu deviza.

Evro (EUR), valuta Evropske unije, trenutno ima srednji kurs od 117,0125 dinara. Donji kurs za prodaju iznosi 116,6615 dinara, dok je gornji kurs za kupovinu postavljen na 117,3635 dinara. Američki dolar (USD) se kotira nešto niže, sa srednjim kursom od 106,1049 dinara. Raspon za ovu valutu kreće se od 105,7866 dinara za prodaju do 106,4232 dinara za kupovinu.

Ove promene u kursnoj listi imaju značajan uticaj na domaće tržište i potrošače, posebno one koji učestvuju u međunarodnim transakcijama, bilo uvoznim ili izvoznim poslovima. Stabilnost dinara u odnosu na evro i dolar, uprkos globalnim finansijskim nestabilnostima, doprinosi relativnoj sigurnosti na domaćem tržištu.

Poslednjih meseci, kurs dinara prema evru je bio prilično stabilan. Naime, evro već neko vreme održava stabilnu vrednost oko 117 dinara, uz manja odstupanja. S druge strane, američki dolar je zabeležio fluktuacije, delom zbog globalnih ekonomskih kretanja i odluka američke centralne banke Federalnih rezervi. Ove promene su naročito važne za kompanije koje posluju sa inostranstvom ili građane koji planiraju putovanja u Ameriku ili Evropu, jer se cene robe i usluga menjaju u skladu sa kursom ovih valuta.

Analitičari predviđaju da bi kurs dinara mogao da ostane stabilan u narednim mesecima, iako će na globalnom nivou sigurno doći do promena, posebno u odnosu na dolar, usled geopolitičkih tenzija i kretanja u energetskoj industriji. Cena nafte i prirodnog gasa takođe ima direktan uticaj na vrednost američke valute, što može dovesti do daljih oscilacija u kursnoj listi.

Za građane Srbije, stabilnost kursa evra pruža određenu sigurnost kada je reč o štednji, ali i o cenama uvezenih proizvoda, koji se često izražavaju u evrima. Sa druge strane, svi koji prate kurs dolara, naročito oni koji imaju kredite vezane za dolar, moraju da budu spremni na moguće promene i prilagođavanja u svojim finansijama.

NBS prati svetske ekonomske trendove i primenjuje odgovarajuće mere kako bi obezbedila stabilnost dinara, što je ključno za održavanje makroekonomske stabilnosti zemlje.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading