OVO JE DANAŠNJI KURS EVRA!

Autor:

Vesti

17.10.2024

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pogledajte današnje promene!

OVO JE DANAŠNJI KURS EVRA!

Foto: Schutterstock

Danas je zvanični srednji kurs dinara za evro ostao gotovo nepromenjen u odnosu na prethodni dan, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). Sa vrednošću od 117,0114 dinara za evro, dinar zadržava stabilnost na međunarodnom tržištu valuta.

U poređenju sa prethodnim mesecom, dinar je i dalje na istom nivou u odnosu na evro, dok je na godišnjem nivou zabeležio blagi rast od 0,1 odsto. Od početka godine, kurs dinara prema evru nije značajnije fluktuirao.

  • Slabiji kurs dinara prema dolaru


U istom periodu, zvanični kurs dinara prema dolaru je zabeležio blagi pad od 0,3 odsto u odnosu na prethodni dan, te iznosi 107,8135 dinara za dolar. U poređenju sa prethodnim mesecom, dinar je oslabio za 2,4 odsto u odnosu na dolar, dok je na godišnjem nivou zabeležio rast od 3,0 odsto. Ipak, od početka godine dinar je oslabio za 1,8 odsto u odnosu na američku valutu.

Ovi podaci pokazuju stabilnost dinara prema evru, dok je kurs dinara prema dolaru zabeležio određeni pad. Situacija na međunarodnom tržištu valuta i dalje je pod uticajem različitih faktora, te se pažljivo prate promene i kretanja kursa dinara.

Podsećamo, Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na nedavno održanoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 5,75 odsto, objavila je NBS i navela da su na nepromenjenim nivoima zadržane i kamatne stope na depozitne, 4,5 odsto i kreditne olakšice, 7,0 odsto.

Prilikom donošenja odluke da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou, Izvršni odbor je istakao da je referentna kamatna stopa od juna smanjena za ukupno 75 baznih poena i da će se efekti dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike manifestovati i u narednom periodu. 

Takođe, Izvršni odbor je naglasio da je, i pored povratka inflacije u granice cilja i nastavka njenog kretanja u okviru ovih granica, neophodno nastaviti sa sprovođenjem oprezne monetarne politike Narodne banke Srbije imajući u vidu nepredvidivost makroekonomskih dešavanja u međunarodnom okruženju i rast geopolitičkih rizika, kao i njihov uticaj na svetske cene energenata i drugih primarnih proizvoda.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading