BEOGRAD INSISTIRA NA MIRU I STABILNOSTI! Petković: ZSO je prva i osnovna obaveza Prištine u dijalogu

Autor:

Vesti

09.04.2023

18:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petković je govorio o sastanku sa predstavnicima Srba, problemu sa tablicama.

BEOGRAD INSISTIRA NA MIRU I STABILNOSTI! Petković: ZSO je prva i osnovna obaveza Prištine u dijalogu

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da je Srbija ispunila svoje obaveze i da 10 godina čeka formiranje Zajednice srpskih opština, i dodao da je jasno da Prština ne želi dijalog, mir i dogovor, već, kako kaže, očigledno insistira na tome da jednostranim potezima izazove neprimerenu reakciju Srba.

Petar Petković je u jednom intervjuu govorio o sastanku sa predstavnicima Srba, problemu sa tablicama, ali i sledećim koracima kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, kako piše Pink.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Na pitanje da su politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije došli u Beograd i razgovarali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, te o čemu su pričali tokom susreta, Petković je rekao:

- Srbi sa Kosova i Metohije pre svega govorili o situaciji na terenu, sa čime se suočavaju svakog dana. Govorili su o tom nasilju, političkom i svakom drugom nasilju koji od strane Prištine se dešava prema Srbima. O incidentima, o napadima, o hapšenjima, o protivpravnom prisustvu Rosu policije na severu Kosova i Metohije i mnogim drugim stvarima. Kada pogledate jednu atmosferu i jednostrane odluke, kada vidite šta zapravo Priština radi, jasno vam je da oni ne žele dijalog, ne žele mir, da ne žele da se ioko čega dogovorimo, već očigledno insistiraju samo na tome da svojim jednostranim potezima izazovu neku neprimerenu reakciju Srba, da bi onda srpski narod ili Beograd bio optužen i od strane međunarodne zajednice ili koga već, da je nekonstruktivan u dijalogu. Zapravo, svih ovih godina, pa i u poslednje vreme, onaj koji je konstruktivan jeste Beograd. On insistira na miru, insistira na stabilnosti - rekao je Petković i dodao:

- Dakle, o mnogim stvarima se razgovaralo na sastanku. Predsednik Aleksandar Vučić je razmišljao i ponudio svoje predloge, kako on vidi stvari, sa kojim zaključcima bi bilo dobro da izađemo, kako da stvari pomerimo unapred, da idemo u pravcu normalizaciji odnosa. Kada je saslušao i čuo šta sve naši ljudi govore, kada je čuo zahteve političkih predstavnika Srba sa KIM koji su bili jači i snažniji, oni su hteli da idu mnogo dalje u određenim merama, predsednik je odustao od svog predloga. Tako da je dogovor da moramo da nastavimo da razgovaramo, da vidimo šta je to što ćemo u političkom smislu da radimo, ali i u onom ekonomskom, pre svega, da vidimo šta država Srbija može danas još više da pomogne narodu na Kosovu i Metohiji. Spremićemo plan, mere i program ekonomskog razvoja, tako da je dogovor da se vidimo naredne nedelje i tu donesemo konačne zaključke - zaključio je Petković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (115)

Loading
Ena

09.04.2023 18:22

Ako Priština ne formira ZSO od pregovora ništa.

Dare

09.04.2023 18:23

Svima je jasno da Albanci ne sprovode nista sto je dogovreno, stalno izbegavaju formiranje Zajedni e srpskih opstina.

Vasa

09.04.2023 18:23

ZSO se mora formirati, da nas narod bude bezbedan.

Драгана

09.04.2023 18:24

Желимо да изразимо дубоку подршку и солидарност у овим тешким временима. Знамо да ste u svom rodnоm kraju zbog ljubavi prema svojoj zemlji i svojim kućama, i znamo da је borba za odbranu svojih prava i sloboda uvek teška i kompleksna. Međutim, znamo da ћete uprkos svim izazovima ostati jaki i uporni u borbi za svoje mesto pod suncem.