SUPRUGA SPS FUKNICONERA OJADILA ME ZA 910.000 DOLARA! Filmska prevara: Kako je srpsko-američki državljanin u otažbini ostao bez životne ušteđevine!

Autor:

Vesti

15.09.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Supruga Milivoja Ćosića, funkcionera SPS, prevarila je Dušana Nogulovića da životnu ušteđevinu od oko 910.000 dolara uloži u projekte izgradnje elektrana u Srbiji, sa kojima ona nema nikakve veze!

SUPRUGA SPS FUKNICONERA OJADILA ME ZA 910.000 DOLARA! Filmska prevara: Kako je srpsko-američki državljanin u otažbini ostao bez životne ušteđevine!

Foto: Privatna arhiva

Marijana Ćosić, supruga Milivoja Ćosića iz SPS, šefa kabineta ministra Đorđa Milićevića, prevarila je Dušana Nogulovića (52), srpsko-američkog državljanina, da životnu ušteđevinu od oko 910.000 dolara uloži u projekte izgradnje elektrana u Srbiji, s kojima ona, ispostaviće se, nema nikakve veze! Kada je shvatio da je prevaren, Nogulović je počeo da slaže kockice, a mozaik je zaprepašćujuć.

Kako priča u razgovoru za Republiku, reč je o dobro osmišljenom međunarodnom kriminalu - u posao se ulazi s firmom s Kipra, a novac se uplaćuje na račun u San Dijegu i tu mu se gubi svaki trag.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Marijana Ćosić

Ni trunke sumnje

Da li je bilo znakova da bi mogao da ostane bez para kada je počeo da pregovora o poslu, Nogulović, tada jedan od rukovodećih ljudi u jednoj banci na Volstritu, tvrdi - ne.

Prvo, Marijanu Ćosić je preporučio njen suprug, funkcioner u Vladi Srbije. Drugo, ona je stalno mahala slikama s ministrima iz EPS ili Ministarstva energetike, s međunarodnih konferencija, a u SAD, navodi, ne može neko tek tako da se slika s kongresmenom ili uđe u neku instituciju. Više puta je isticano i lično prijateljstvo sa šefom diplomatije i liderom SPS Ivicom Dačićem. Treće, projekti u koje je uložio novac zaista postoje i s njihovom realizacijom treba da se počne. Svuda je išla s kineskom delegacijom, predstavljala se kao zastupnik najvećih kineskih energetskih kompanija, a kako Kinezi grade infrastrukturu po Srbiji, sve se uklapalo. Osim što ništa od ovoga nije bilo tačno. Pokušao je da izvuče svoj novac, upozoravao, angažovao advokate i u SAD i u Srbiji, a na kraju je bio prinuđen 3. avgusta da podnese krivičnu prijavu protiv Marijane Ćosić srpskom pravosuđu. Predmet će predati i američkim vlastima po sletanju u SAD.

Slike za ubeđivanje

- U Njujorku živim od 1995, ali sam odlučio da se vratim u Srbiju zbog porodice i životnu ušteđevinu investiram ovde. Hteo sam da uložim u poljoprivredu i prijatelj me je upoznao s Milivojem Ćosićem, koji predaje stočarstvo na fakultetu u Bijeljini, a koji je i šef kabineta ministra Milićevića. Ćosić me je odvratio od te ideje, rekao mi je da bi to bila loša investicija i predložio da upoznam njegovu suprugu Marijanu Ćosić, koja ima energetske projekte - priča u dahu Nogulović.

Već sutradan su se sastali u Beogradu na vodi, gde ona i živi, a dan kasnije mu je uradila prezentaciju i pokazala gomilu slika s državnim zvaničnicima - od Milorada Dodika, predsednika RS, Aleksandra Antića, direktora "Koridora Srbije", Dačića i predstavila se kao da je i ona deo sistema.

- Rekla mi je da ona u Srbiji predstavlja "Šenhan elektrik" i "Čajna elektrik". Ja sam trebao da investiram u studije izvodljivosti za četiri elektrane - dve hidro, jedna na ugalj i jedna solarna. To su Kolubara B, Buk Bjela, projekat bivše Jugoslavije, koji nikad nije započet, Bistrica i Solar. Za ova četiri projekta sam dao 735.000 dolara. U jednom od tih projekata je investitor trebalo da bude i Ministarstvo za životnu sredinu, dakle, kao partnerstvo privatnog i javnog sektora. Dogovoreno je da s jedne strane uđem ja, kao fizičko lice, a ona sa svojom firmom s Kipra "Lisann LTD", koju drži zajedno s jednim Izraelcem - kaže Nogulović, kao i da je dogovor bio da se on vodi kao osoba koja je u svaki projekat investirala pet odsto i potpisani su ugovori.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Dušan Nogulović

Uzalud ugovor

- U ugovoru su bile dve klauzule - da moraju da mi vrate pare do aprila 2022. ako se ne krene s realizacijom projekta ili uplatama za naknadu za uspeh (za prva tri ugovora, a četvrti je bilo do avgusta 2022), da će vratiti samu uz 20 odsto kamate, kao i da, kad krenu projekti, a meni zatrebaju pare, moraju da mi ih vrate (uz unapred ugovoren rok) uz 20 odsto kamate - dodaje on.

Nosilac projekata izvodljivosti bila je firma "Universal eksport" izvesnog Dejana Obradovića iz San Dijega, on je to trebalo da radi sa svojim inženjerima, na čiji račun je Nogulović i uplaćivao novac. Ukupno sedam isplata za četiri projekta.

Kasno shvatio

- Ukupna vrednost svih tih isplata je 735.000 dolara, ali kako sam zbog novca morao da prodam i neke svoje akcije u SAD, morao sam da platim porez na dobit, što je bilo dodatnih oko 75.000 dolara. Na sve to, konvertovao sam novac iz dolara u evro u najgorem mogućem momentu, pa sam i na konverziji izgubio oko 100.000 dolara. Moj ukupan gubitak je zapravo oko 910.000 dolara - pojašnjava Nogulović i dodaje:

- Isplate su išle od januara 2022, pa zaključno s majem 2022. Ništa se nije dešavalo s poslom, a Marijana me je ubeđivala da je došlo do zastoja zbog formiranja Vlade... Krajem avgusta 2022. poslao sam prvi imejl gde joj tražim svoje pare nazad. Da bi me odvratila od izlaska iz posla, poslala mi je dokument Milana Baštinca, pomoćnika ministra energetike Republike Srpske, a koji je zadužen za projekat Buk Bjela, gde on garantuje da će do realizacije posla doći (vidi okvir). Tada sam shvatio da od celog posla nema ništa. Jednostavno, koji visoki zvaničnik bi tako, na papiru, garantovao nekom fizičkom licu da će se neki posao uraditi? Pa niko.

Falsifikovala dokument iz Srpske

Marijana Ćosić je, ispostaviće se, došla do internog dokumenta Milana Baštinca, ali je promenila reči teksta, a zadržala potpis i zaglavlje.

- Kontaktirao sam s Baštincem i on mi je rekao da ništa od toga što piše nije tačno. Protiv Marijane Ćosić je Baštinac podneo krivičnu prijavu tužilaštvu u RS. Moji advokati i iz SAD i iz Srbije su u više navrata kontaktirali s Marijanom, Obradovićem i njenim partnerom Izraelcem s kojim ima firmu na Kipru. Na početku Marijanin advokat Srećko Mitrić jeste priznao dug, ali se na kraju korespondencija završila rečenicom - ako imate dokaza, tužite. Slučaj sam izneo i Marku Đuriću, ambasadoru Srbije u SAD. Sve ovo sam hteo da rešim mirnim putem, da ne pokrećem mašineriju u Americi, taj novac je tamo oporezovan, ali ne vredi - kaže Nogulović, kao i da je o svom problemu pisao Dačiću i Milićeviću zvaničnim putem, ali da odgovor nikad nije dobio.

Hvali se versaće tepisima, ima vozača

Kako je Nogulović počeo o njoj da se raspituje, tako je saznao da je varala i određene ljude za stanove u Grčkoj, a da sada navodno prodaje i neke nekretnine po Dubaiju.

- Vara ljude i uzima im novac, pa živi bahato. Slala mi je slike iz svog stana, to su versaće tepisi, plaća privatni servis - dobar auto i vozača da je voza po gradu, predstavlja se kao veliki biznismen. Podneo sam krivičnu prijavu protiv nje 3. avgusta, a po povratku u SAD pokrećem proces i tamo - dodaje on. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (7)

Loading
Marko

15.09.2023 23:01

Ministar Milićević stalno ističe kako dijaspora treba da ulaze u Srbiju, pa kako da neko ima poverenja, kada žena njegovog šefa kabineta se bavi ovakvim prevarama. Zar ministar nije znao za ove poslove kada ga je uzimao za šefa kabineta?

Mile

16.09.2023 06:52

Odmah ispitati i ministra Milicevica. Cim ne odgovara na mejl i on se tu ovajdio

Marija S Mara

16.09.2023 07:06

Žao mi je čoveka i želim mu da se izbori za istinu i svoju uštedjevinu vrati. Tužno je što mu se to desilo a želeo je da se vrati u domovinu. Šta će SPS učiniti po tom pitanju? Dačiću reaguj!

Futsaler

16.09.2023 14:17

A to sto spava sa maserom? A izvesni Dragan Pavlovic koji je sa njom u dilu varao ljude, isto i bivsi zemunac Darko Čioda? Njih troje vrbuju ljude, varaju i otimaju pare. Treba i njih ispitati.

Odgovori 10 5