U KINI SMO POSTIGLI ISTORIJSKI USPEH! Predsednik o učešću na ekonomskom forumu, sumira potpisane sporazume

Autor:

Vesti

18.10.2023

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono što smo postigli u Kini, kaže predsednik, ima istorijski značaj, potpisano 18 sporazuma, što je rekordan broj, ali najvažniji je strateški značaj i karakter tih sporazuma.

U KINI SMO POSTIGLI ISTORIJSKI USPEH! Predsednik o učešću na ekonomskom forumu, sumira potpisane sporazume

Foto: Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon učešća na Forumu o globalnoj ekonomiji u Pekingu, gde se obratio učesnicima foruma, obratio se javnosti i sumirao postignute rezultate tokom posete. 

Rekao je da je u Kini potpisano 18 sporazuma, i da je to od "istorijskog značaja". Rekao je i da se nada da ćemo ponovo ugostiti predsednika SI Đinpinga.

Dodao je da je razmenio nekoliko reči sa ruskim i kineskim liderom, kao i sa predsednikom Kenije u vezi sa spekulacijama da će ta zemlja priznati nezavisnost Kosova.

Verujem da svaki od razgovora će značiti unapređenje naših odnosa. Ponovo sam razgovarao sa predsednikom Kenije, verujem da će poštovati teritorijalni integritet Srbije - kazao je predsednik.

"Azija i Afrika su naša budućnost"

Upravo je glad za tim. Ali mi nemamo kapaciteta da sve to proizvedemo. I dalje imamo dobre proizvode. Mi ćemo imati vrlo ofanzivan nastup - kaže Vučić.

Republika

Foto: Pink

 

 

Azija i Afrika su naša budućnost, uz razume se dalji nastavak evropskog puta. Naša sadašnjost je da pokušamo da sačuvamo mir u svetu opšte histerije. Svi hrle, podižu uloge do krajnjeg nivoa, odakle više nema povratka. Ako hoćete da ratujete, svi morate da znate da je cena za to previsoka. Još jedno žarište, u Gazi, nas vode u šire, regionalne, svetske sukobe. Nadam se da svet to može da izbegne. Guramo da nam zemlja ekonomski brže raste i gledamo da pronalazimo izvore rasta svuda u svetu - kazao je Vučić.

O Kurtijevom odbijanju da formira ZSO

Predsednik je prokomentarisao i izjavu Kurtija da bi formiranje ZSO bio fatalni udar na Ustav Kosova.

Za njega je to budućnost, on jasno i javno govori da neće da formira ZSO, nešto što je međunarodna obaveza. Ja sam kriv što insistiram na tome i nastaviću - poručio je Vučić.

O izborima i opoziciji

"Srbija protiv nasillja nikada nije bila autonomni građanski pokret, već projekat Đilasa, Aleksića i ostalih", rekao je komentarišući ujedinjenje opozicije na jednu listu.

Rekao je da je to traženo od stranaka bivšeg režima, kao što im je rečeno da moraju da traže izbore, iako ih ranije nisu hteli.

Pretili su batinjanjem, a onda su u jednom danu promenili svoj stav - poručio je on.

Tema panela strateška orijentacija

Tema današnjeg panela odražava stratešku orijentaciju koncepta razvoja NR Kine i njenog lidera, velikog prijatelja srpskog naroda, predsednika Si Đinpinga, kao začetnika inicijative koja nastoji da podstakne bližu saradnju između država i naroda kroz zajedničke napore usmerene na rešavanje globalnih izazova i napredak celog čovečanstva, uz marljiv rad na stvaranju jedne globalne ekonomije kroz uzajamnu saradnju u cilju postizanja dobrobiti za sve.

 

Tom sesijom predsedava zamenik premijera Narodne Republike Kine i član stalnog komiteta Politbiroa CK KPJ Ding Sjuesjang. Na toj sesiji govori devet zvaničnika, a osim predsednika Vučića obratiće se između ostalog i predsednik Indonezije Džoko Vidodo, predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev, premijer Mađarske Viktor Orban, predsednik Vlade Egipta Mustava Mabduli.

To je jedan od tri foruma koji se održavaju u sklopu trećeg foruma "Pojas i put" koji se održava u Pekingu.

Sva tri foruma na visokom nivou posvećena su povezivanju, zelenom razvoju i digitalnoj ekonomiji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (45)

Loading
Emilija

18.10.2023 10:16

Vučić je svetski čovek i predstavlja Srbiju u najboljem svetlu.

Ana

18.10.2023 10:24

Ogromna podrška za predsenika

FILOZOF I MULJATOR

18.10.2023 14:21

@Ana - Pa podrzi ga

Milenko

18.10.2023 10:30

Moramo pod hitno da uzvratimo gostoprimstvo Siju. Mislim da Vučić nigde nije bio primljen kao ovih dana u Kini.