Ana Brnabić se obraća javnosti: U ponedeljak sednica Skupštine o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima (VIDEO)

Autor:

Vesti

20.04.2024

12:05 >> 12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brabić obraća se javnosti.

Ana Brnabić se obraća javnosti: U ponedeljak sednica Skupštine o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima (VIDEO)

Foto: TV Pink/printscreen

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić održava konferenciju u centralnom holu Doma Narodne skupštine.

Ona je danas, kao i predednik Srbije Aleksandar Vučić, imala sastanak sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom.

- Predlog izmena i dopuna zakona o lokalnim izborima je upućen u skupštinsku proceduru. Ona nalaže da svaki zakonski predlog mora da bude upućen u skupštinsku proceduru najmanje 24 sata pre početka sednice na kojoj se o njemu raspravlja, tako da sam zakazala sednicu za ponedeljak 22. april u 11 časova. A od devet sati ću držati kolegijum za sve poslaničke grupe da se dogovorimo o načinu rada - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je više od dve trećine poslanika podržalo predlog o izmenama i dopunama zakona o lokalnim izborima.

- Ukupno 184 poslanika su predlagači izmena i dopuna, 167 je dvotrećinska većina, a mi imvažnih stvari, a onda i implementiramo i primenimo te naše dogovore.amo 184 poslanika i mislim da to dovoljno govori o našoj ozbiljnosti. Zahvaljujem svima koji su pokazali želju za razgovorom i što smo pokazali da možemo da se dogovorimo oko važnih stvari i da implementiramo i relizujemo te dogovore. Sve poslanićke grupe vlasti su podržale predlog, a poslaničke grupe opozicije koje su podržale predlog su Narodni pokret Srbije, Zeleno-Levi front, Ekološki ustanak kao i samostalni poslanici, PSG, SDA i Partija za demokratsko delovanje - dodala je.

Brnabić je istakla da želi da iskaže zahvalnost svima, kao i zadovoljstvo zbog postignutog dogovora.

- Pokazali smo svim građanima ozbiljnost i odgovornost, da možemo da razgovaramo, nađemo kompromis oko ciljeva koji znače stabilnost naše zemlje i nadam se da ćemo ovako nastaviti i rad Narodne skupštine. To bi bila pozitivna promena i doprinela bi sveukupnom smanjenju tenzija u društvu i podela koje nam ne trebaju. Ovo omogućava i da se bavimo ozbiljnijim pitanjima, umesto da stalno pričamo o datumima održavanja lokalnih izbora - rekla je Brnabić.

Istakla je da će građanima 2. juna da budu predstavljeni svi programi.

O REZOLUCIJI

- Što se tiče rezolucije, biće posledica po Srbiju. Ali ako se ona usvoji na ovakav način, mnogo veće posledice biće po svet, UN, međunarodne odnose, u kratkom i srednjem roku, a svakako u dugom roku. Ne postoji pravilo koje nisu pravilo koje nisu prekršili da dođu do ove rezolucije. Zaobišli su Savet bezbednosti, što znači da ništa više ne mora da ide na Savet bezbednosti. Ovo je pitanje za njih, jer je BiH ocenjena kao zemlja koja može da poremeti mir u regionu. Sva pitanja koja se tiču njih moraju u Savet bezbednosti  - rekla je Brnabić.

Dodala je da se na taj način pokazuje da nema nikakvog obzira prema pravilima i procedurama i da je sve više zemalja frustrirano time, a da se samim tim menja svetski poredak.

- Taj presedan koji prave će koristiti i drugi. AKo to sebi dozvoljava Nemačka, Velika britanija, SAD, zašto to drugi ne bi sebi dozvoljavali. Ukoliko se to nađe na dnevnom redu Generalne skupštine UN po prvi put ćete imati tako ozbiljnu temu kao što je genocid, a da će biti preglasavanje. Tema genocida je samo dva puta bila na dnevnom redu i oba puta je usvojen konsenzus - rekla je predsednica Narodne skupštine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Cane

20.04.2024 13:28

Očigledno je da je Ana Brnabić ozbiljno posvećena izmenama zakona o lokalnim izborima. Važno je da se postigne dogovor među poslaničkim grupama radi stabilnosti zemlje

Maja

20.04.2024 13:29

Pregrmece Srbija sve pritiske sigurno.

Sanja

20.04.2024 13:30

Nikad Srbiji nije bilo lako kao i sada. Ali Srbija sa svojim gradjanima uspe sve da prebrodi.

Sima

20.04.2024 13:32

Kad je vlast odgovorna i vodi Srbiju kako treba onda se i pritisci izdrže.