SRBIJA NE PRIHVATA ULTIMATUME VELIKIH SILA! Vučić se obratio tokom prijem za stalne predstavnike država članica UN! (VIDEO)

Autor:

Vesti

22.04.2024

19:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleskandar Vučić obratio se nakon održane sednice SB UN o KiM

SRBIJA NE PRIHVATA ULTIMATUME VELIKIH SILA! Vučić se obratio tokom prijem za stalne predstavnike država članica UN! (VIDEO)

Foto: Printscreen/pink

U sedišu Ujedinjenih nacija u Njujorku, stalna Misija Srbije pri UN danas je organizovala prijem za stalne predstavnike država članica UN. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se nakon sednice SB UN o Kosovu.

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici,Vučić je rekao da nije bilo nikakve diskusije ili dogovora unutra same BiH već je to odluka koja deli duboko etničke zajednice.

- Način na koji je predstavljen nacrt to je okretanje jedne zajednice protiv druge, BiH je i dalje osetljivo područje. Nije bilo nikakvih regionalnih konsultacija, donošenje odluka u okiru Skupštine UN mora biti doneta konsenzusom. SB je taj koji se bavi situacijom u BiH i to može biti mešanje u nadležnosti za koju je odgovoran SB UN, nije odgovarajuće prenošenje u Generalnu skupštinu UN. Mi smo stalno i dosledno osuđivali zločine u Srebrenici. Ja sam lično otišao i odao počast žrtvama.

- Politički cilj usvajanja Rezolucija može biti borba protiv procesa suverene države kao što je Srbija koja ne prihvata ultimatume koja dolaze od velikih sila - rekao je Vučić.

- 2015. je usvojen kao Međunarodni dan komemoracije genocida, čime je 9. decembar ustanovljen označen na međunarodni dan genocida gde god i kad god je počinjen. Rezolucija je imala 84 kosponzora, uključujući BiH i Srbiju. To pokazuje koliko je ta rezolucija bila inkluzivna bez stvaranja dodatnih razdora.

- Ovaj nacrt Rezolucije ima uski opseg, označavanjem samo jednog strašnog zločina, bez ulaska u širi opseg rata koji se dogodio, gde su počinjeni zločini sa svih strana.  Usvajanje takve rezolucije bi dovelo otvaranju novih rana i nestabilnosti cele regije. Mi želimo da verujemo da to nije cilj onih koji predlažu to. 

- Usvajanje rezolucije će stvoriti dodatnu nesigurnost unutar UN, i nikad neće moći sprečiti dostavljanje predloga rezolucija za različite delove sveta.

- Ne samo da pomenuta Rezolucija neće zalečiti rane, već će samo produbiti tenzije na Zapadnom Balkanu - kaže predsednik.

 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (39)

Loading
Tina

22.04.2024 19:53

Srbija je učinila sve što je bilo u njenoj moći.

Mico

22.04.2024 19:55

Nadam se da ce se u skorije vreme formirati ZSO jer je to preduslov za sve!

Tina

22.04.2024 19:55

Preduslov za sve je formiranje ZSO.

Tina

22.04.2024 19:56

Dosta je Priština izbegavala formiranje ZSO.