ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: U martu ušteđeno najviše struje, 54 odsto domaćinstava ostvarilo popust

Autor:

Vesti

25.04.2024

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navela je da je EPS osnovao ćerku kompaniju za stabilno snabdevanje naših građana na severu Kosova i Metohije, u šta je uloženo 40 miliona evra, kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje.

ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: U martu ušteđeno najviše struje, 54 odsto domaćinstava ostvarilo popust

Foto: Tanjug/Emilija Jovanović

U martu su ostvarene najveće uštede u potrošnji električne energije a čak 54 odsto domaćinstava je dobilo popuste na potrošnju struje dok je četvrtina, odnosno 830.000, ostvarilo najveći popust od 40 odsto, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Dodala je da popusti za racionalnu potrošnju energije Elektroprivredu Srbije (EPS) koštaju oko 80 miliona evra, da to nije mali iznos i da je jednak investiranju u remont jednog bloka termoelektrane ili hidroelektrane.

Navela je da je EPS osnovao ćerku kompaniju za stabilno snabdevanje naših građana na severu Kosova i Metohije, u šta je uloženo 40 miliona evra, kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje.

- Međunarodne institucije nagledaju primenu dogovora, važno je da naši građani imaju poverenje, da sarađuju sa "Elektroseverom", dok će se svi problemi rešavati u saradnji sa građanima - rekla je ona za TV Hepi, saopštilo je resorno ministarstvo.

Naglasila je da je još u novembru nakon razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom rečeno da se cene neće povećavati u ovoj godini

- Što se tiče cena za privredu, gas će pojeftiniti 15 odsto a struja oko 20 odsto u zavisnosti od metodologije obračuna - navela je ministarka.

Istakla je da će država nastaviti da radi na stvaranju što konkurentnijeg ambijenta za privredu, kako bi proizvodi iz Srbije bili atraktivniji na tržištu, a na to značajno utiču cene struje i gasa.

Prema njenim rečima država je stala iza privrednika tokom energetske krize, kada je cena struje na tržištu iznosila više od 600 evra po megavat času i da će se uvek ponašati odgovorno.

Ocenila je da je najvažnije da se pametno koriste prirodna bogatstva, u korist razvoja privrede, da se izmeni Zakon o rudarstvu i time još više zaštite interesi Srbije i nastavi odgovorno pristupanje prirodnim resursima, ne na štetu ljudi, prirode i biodiverziteta.

- Time bismo omogućili više radnih mesta za građane u zapadnoj Srbiji, veće plate u tom kraju i mogućnosti da se ljudi iz inostranstva vrate u našu zemlju. Bez kritičnih mineralnih sirovina nema zelene agende i energetske tranzicije, potrebno je da sagledamo kako možemo da ih iskoristimo, a ne da budemo teoretičari zavera jer time donosimo samo loše našoj zemlji kao što to rade opozicioni političari - rekla je ona.

Đedović Handanović je ocenila da se naša zemlja nalazi u teškoj situaciji zbog glasanja u Ujedinjenim nacijama i Savetu Evrope, ali da Srbija ne odustaje od borbe za istinu.

- Kome sada posle 29 godina treba tema Srebrenice i Srba kao genocidnog naroda koja se otvara pred Ujedinjenim nacijama, ta Pandorina kutija, kao da nije bilo ranije zločina u istoriji? Imali smo Haški tribunal, pa deklaraciju u našoj Narodnoj skupštini, čime smo pokazali da ne potcenjujemo ničije žrtve - rekla je ona.

Ocenila je da je borba teška, jer "znate da ste unapred skoro osuđeni" i dodala da ne smemo da odustanemo, da se ne borimo i predamo.

- Ne smemo se predati jer i dalje ima slobodoumnih država i naroda na svetu koji vide nepravdu i silu moćnih zemalja koje žele da na Srbiju svale krivicu. Albanci nisu ispunili svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, a kada nastrada Srbin sa severa Kosova i Metohije, da li je taj život manje vredan - upitala je ona.

Dodala je da bi izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama stavilo politički pečat i kolektivnu presudu srpskom narodu i budućim naraštajima, i da je neodgovorno ponašanje pripadnika opozicionih stranaka koji govore protiv svoje zemlje u ovom teškom trenutku za Srbiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading