U ČAST KINESKOG PREDSEDNIKA SI ĐINPINGA: Vijore se kineske i srpske zastave širom Beograda - VELIČANSTVEN PRIZOR U PRESTONICI (FOTO)

Autor:

Vesti

07.05.2024

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski predsednik danas dolazi u posetu Srbiji na poziv srpskog kolege Aleksandra Vučića.

U ČAST KINESKOG PREDSEDNIKA SI ĐINPINGA: Vijore se kineske i srpske zastave širom Beograda - VELIČANSTVEN PRIZOR U PRESTONICI (FOTO)

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav, Shutterstock

U čast kineskog lidera Si Đinpinga, koji danas dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, na ulicama srpske prestonice vijore se zastave Kine i Srbije.

Postavljeni su i bilbordi sa natpisom na srpskom i kineskom jeziku: Dobro došli poštovani kineski prijatelji, a duž auto-puta bandere su okićene zastavicama dve države.

Velika crvena zastava sa pet zlatnih zvezdica pokriva zapadnu kapiju Beograda - Geneks kulu, sa ispisanom porukom dobrodošlice za lidera sa kojom Srbija ima jake ekonomske, ali i političke veze.

 

Vremenom su te veze postale "čelično prijateljstvo" što je nezaobilazna ocena prilikom svake posete ili govora o odnosima Beograda i Pekinga.

Kineski predsednik danas dolazi u posetu Srbiji na poziv srpskog kolege Aleksandra Vučića.

U pitanju je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19 i tokom ove evropske turneje posetiće samo tri evropske prestonice - Pariz, Beograd i Budimpeštu.

ANA BRNABIĆ O POSETI

Predsednica Skupštine SrbijeAna Brnabić izjavila je danas da je poseta kineskog predsednika Si Đinpinga priznanje za nezavisnu spoljnju politiku Beograda i da će biti "ozbiljan zamajac daljoj saradnji".

Brnabić je za televiziju Hepi rekla da će poseta kineskog predsednika Srbiji doneti mnogo toga dobrog svakom građaninu "pojedinačno", kao i da je partnerstvo sa Kinom "u obostranom interesu".

"Sve ovakve posete su građene na ravnopravnim osnovama i uvek je interes Srbije i građana na prvom mestu", kazala je Brnabić.

Ona je rekla da u vreme prethodne vlasti Srbija nije imala "nikakve odnose sa Kinom", dok je danas Kina "najveći pojedinačni strani investitor" u Srbiji.

"Kina je 2023. godine milijardu i 370 miliona investirala u Srbiju, to je skoro jedna trećina od ukupnih stranih investicija koje su u ušle 2023", kazala je Brnabić.

Govoreći o zaduživanju Srbije kreditima iz te zemlje, Brnabić je rekla da "Kina jeste jedan od najvećih, ako ne i najveći zajmodavac, na celom svetu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (13)

Loading
Мiraš

07.05.2024 10:59

Vijorenje zastava Kine i Srbije širom Beograda predstavlja simbol jedinstva i snažnih bilateralnih odnosa između dve zemlje. Ovaj vizuelni prizor može se smatrati odrazom zajedničkih aspiracija i međusobnog poštovanja.

Dara

07.05.2024 11:00

Obradujemo se poseti kineskog predsednika

Đorđije

07.05.2024 11:00

Postavljanje zastava je tradicionalni način dočekivanja visokih stranih zvaničnika i izražavanje dobrodošlice. Ovaj veličanstven prizor u prestonici ne samo da ukazuje na značaj posete, već i na težnju Srbije da se predstavi kao gostoljubiva i otvorena zemlja.

Kata

07.05.2024 11:00

Doček je na zavidnom nivou!