OTKRIVAMO! OVO SU SVI SPORAZUMI KOJE DANAS POTPISUJU KINA I SRBIJA: Ima ih 28 i svaki je značajan! (FOTO)

Autor:

Vesti

08.05.2024

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić i Si Đinping potpisali Zajedničku izjavu o produbljivanju strateškog partnerstva Kine i Srbije.

OTKRIVAMO! OVO SU SVI SPORAZUMI KOJE DANAS POTPISUJU KINA I SRBIJA: Ima ih 28 i svaki je značajan! (FOTO)

Foto: TV Pink/printscreen

Predsednici Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Si Đinping potpisuju Zajedničku izjavu Republike Srbije i Narodne Republike Kine o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva o izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

Sporazuma ima 28, a koji su ponaosob, možete videti na fotografijama ispod, kao i to na šta se konkretno odnose.

 

Podsetimo, Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu. Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma "Pojas i put", kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19 i tokom ove evropske turneje posetiće samo tri evropske prestonice - Pariz, Beograd i Budimpeštu. Petodnevnu turneju počeo je posetom Francuskoj 5. maja, 7. maja dolazi u Beograd, a nakon toga očekuje ga poseta Budimpešti.

Prilikom poslednjeg susreta kineskog i srpskog predsednika u oktobru prošle godine u Pekingu, pored Sporazuma o slobodnoj trgovini, potpisano je i više bilateralnih dokumenata, poput onih o saradnji policije u upravljanju vanrednim situacijama, o izgradnji saobraćajnica, srpsko-kineskog industrijskog parka, izvozu jabuka, digitalizaciji.

Uoči posete kineskog predsednika Sija, predsednik Vučić je za kinesku CCTV izjavio da je Kina najbolji partner Srbije u ostvarivanju državnih ciljeva i ocenio je da Sijeva poseta Beogradu dolazi u pravo vreme, da je veoma srećan zbog razgovora koje će imati sa kineskim predsednikom i da postoji mnogo tema o kojima će razgovarati.

Naglasio je da je Srbija potpuno posvećena Sijevoj poseti i da veruje da će ona doneti koristi i biti u interesu i kineskog i srpskog naroda.

Najavljujući posetu kineskog predsednika u obraćanju građanima, Vučić je rekao da je Si jedan od najznačajnijih svetskih lidera i iskreni prijatelj Srbije i zamolio je sve građane Srbije da na "divan i gostoljubiv" način dočekaju predsednika Kine.

Predsednik Vučić je ukazao da je Srbija zahvaljujući saradnji sa Pekingom dobila mnogo, a jedna od tih stvari je i direktna avio linija do Tjenđina, i naglasio da uskoro dobijamo i drugu do Šangaja, a da je u planu i treća, koja će povezivati Beograd i Guangdžou. Ambasador Kine u Beogradu Li Ming ocenio je da poseta predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji na najvišem, državnom nivou, predstavlja prekretnicu za podizanje nivoa saradnje i nadogradnju odnosa Srbije i Kine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
Ivona

08.05.2024 12:37

Sjajna poseta predsednika Kine koja će večno biti upamćena

Jana

08.05.2024 12:38

Sporazumi će doneti napredak i razvoj Srbije

Nina

08.05.2024 12:43

Od ogromnog značaja su sporazumi koje danas potpisuju Kina i Srbija.Sve pohvale!

Maja

08.05.2024 12:44

Svi sporazumi od velikog znacaja su za Srbiju.