VUČIĆ I KURTI U BRISELU NAREDNE NEDELJE: Predsednik Srbije nastavlja LAVOVSKU BORBU, evo ko sve prisustvuje susretu

Autor:

Vesti

20.06.2024

14:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedavaće šef evropske diplomatije Žozep Borelj i specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak

VUČIĆ I KURTI U BRISELU NAREDNE NEDELJE: Predsednik Srbije nastavlja LAVOVSKU BORBU, evo ko sve prisustvuje susretu

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ/Tanjug/AP

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti

Dijalog Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou biće održan u sredu u Briselu, potvrdio je portparol EU Peter Stano. Pozvani su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prištinski premijer Aljbin Kurti, a predsedavaće šef evropske diplomatije Žozep Borelj i specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Lajčak je u utorak boravio u poseti Prištini, gde se sastao sa glavnim pregovaračem Prištine za dijalog Besnikom Bisljimijem, a u sredu se u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, glavnim pregovaračem Beograda Petrom Petkovićem i ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem.

Ako se obe strane odazovu pozivu, to će biti četvrti sastanak kome, na poziv Brisela, prisustvuju Vučić i Kurti.

Podsetimo, Srpska lista saopštila je danas da poslednje hapšenje Srbina nastavak vršenja terora nad srpskim narodom na KiM i zatražila da se Lazar D. i svi ostali nevino uhapšeni Srbi puste na slobodu, i sa slobode brane od lažnih optužbi a ne da čame u prištinskim kazamatima širom Kosova i Metohije.

Kako se navodi, dok neke članice Evropske unije vrše pritisak da se premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju ukinu sankcije, on svakoga dana nastavlja da vrši teror nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, pa je tako juče u popodnevnim časovima bez ikakvog razloga uhapšen Srbin Lazar. D iz Zvečana, carinik na prelazu Rudnica, u okolini poznat kao častan čovek koji je bio spreman da pomogne svima bez obzira na nacionalnost a ne kao neko ko treba da bude hapšen i maltretiran. 

"Ovo hapšenje Kurtijev režim dovodi u vezu sa protestom građana zbog nasilnig ulaska nelegalnih i nelegitimnih gradonačelnika u zgradu opštine Zvečan ali u isto vreme niko od onih koji je tog dana bez upozorenja i zakonskog osnova pucao da ubije Dragišu Galjka nije priveden, kao što nije niko osuđen za pokušaje ubistva Srba na Bistričkom mostu ili sprske dece iz Gotovuše na Badnji dan", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Srpska lista se zapitala, čime je to Kurti  zaslužio ukidanje sankcija, ako se hapse nevini Srbi, proteruju čitave srpske porodice, ukida platni promet, zabranjuje dopremanje hrane i lekova, zatvaraju srpske banke i institucije.

"Ili je možda sve to uradio uz podršku onih istih koji bi da mu ukinu sankcije i time izbrišu odgovornost za nedela nad Srbima", navela je Srpska lista.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Aca

20.06.2024 14:31

Srbija uprkos pritiscima neće odustati od svojih stavova.

Ana

20.06.2024 14:38

Vučić se bori, a Kurti sve živo sabotira.

Boki

20.06.2024 14:40

Вучић ће увек бирати најбоља решења за ову земљу и њен мир.

Jasmu

20.06.2024 14:43

Srbija pod Vučićevim vođstvom pokazuje spremnost za kompromis i izgradnju dobrosusedskih odnosa sa tzv Kosovom.