IZUZETNO ZNAČAJNO ZA PRIVLAČENJE INVESTICIJA: Predsednik Srbije o investicionom rejtingu

Autor:

Vesti

24.06.2024

19:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"U Italiji će 11. jula biti predstavljen novi model koji će se praviti u Kragujevcu"

IZUZETNO ZNAČAJNO ZA PRIVLAČENJE INVESTICIJA: Predsednik Srbije o investicionom rejtingu

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da postoji velika mogućnost da Srbija, prvi put u svojoj istoriji, dobije investicioni rejting do kraja ove godine.

On je naglasio da je to izuzetno značajno za dalje privlačenje investicija u zemlju. Predsednik je takođe najavio važne događaje koji će doprineti ekonomskom rastu, među kojima je istaknuta proizvodnja električnih automobila u Kragujevcu.

- Očekujemo i nadamo se da od jedne od tri velike kuće pre kraja godine, ukoliko bismo uspeli da zadržimo ovakav nivo finansijske discipline i ne dođe do veće katastrofe - za očekivati je da dobijemo investicioni rejting po prvi put u istoriji Srbije. Nismo zemlja ni EU, ni NATO, a da dobijemo investicioni rejting u Evropi to bi bilo fantastično značajno za dalje investiranje u našu zemlju i verujemo da je u skladu sa stanjem naših finansija to moguće - rekao je predsednik u svom obraćanju naciji i dodao:

- U Italiji će 11. jula biti predstavljen novi model koji će se praviti u Kragujevcu. Lično ću u drugoj polovini jula u Kragujevcu otvoriti proizvodnju tog automobila zajedno sa Stelantisom. Ova proizvodnja će značajno uticati na rast BDP-a. Za svaki električni automobil koji se kupi u Srbiji daćemo subvenciju od 5.000 evra, a ukoliko je domaće proizvodnje gledaćemo da to bude i više kako bi se podstakla podrška domaćoj industriji - rekao je predsednik.

Takođe je najavio subvencije za kupovinu električnih vozila u Srbiji, kao i program podrške startap kompanijama kako bi se razvoj tržišta kapitala ojačao.

Predsednik je takođe istakao planove za integrisanje Beogradske berze, Centralnog registra hartija od vrednosti i Komisije za hartije od vrednosti na jednom mestu radi unapređenja tržišta kapitala u zemlji.

- Prvi put ćemo imati kompletno sve što se tiče tržišta, kapitala i hartija od vrednosti na jednom mestu. Nedostajuće tržište kapitala u Srbiji je ono što nam je pravilo značajne probleme posebno u finansiranju startapova, ali i probleme druge prirode - rekao je predsednik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading