OTKRIVAMO: POKRENUTA NOVA PRLJAVA AKCIJA PROTIV SRBIJE! Pokušali da ubace uređaje za praćenje u municiju koja se kod nas proizvodi

Autor:

Vesti

25.06.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Operacija "GPS" otkrila da bi strane službe da sruše našu namensku industriju.

OTKRIVAMO: POKRENUTA NOVA PRLJAVA AKCIJA PROTIV SRBIJE! Pokušali da ubace uređaje za praćenje u municiju koja se kod nas proizvodi

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović/AP, Printscreen

Srbija je konstantno na udaru stranih centara moći, a jedna od poslednjih u nizu akcija inostranih službi koje nam ne žele dobro je pokušaj da se slomi naša namenska industrija i država tako baci na kolena. Srećom, operacija "GPS", koju su vodili strani agenti, osujećena je adekvatnom reakcijom državnih organa.

- Svima je trn u oku to što Srbija poslednjih godina ulaže u jačanje snaga bezbednosti, modernizaciju vojske i opreme, ali i u domaću namensku industriju. Otuda su smislili da sabotiraju izvoz srpske municije, prvo medijskim spinovima i izmišljotinama, a onda su otišli toliko daleko da su pokušali da ubace GPS uređaje u granate i rakete, kako bi dobijene podatke koristili protiv naše države. To je, između ostalog, pokušano i preko nekih zaposlenih u domaćim fabrikama - navodi obavešteni sagovornik Srpskog telegrafa.

BRZA REAKCIJA

Međutim, pravovremenom reakcijom nadležnih državnih organa ta perfidna operacija stranih službi je otkrivena i sprečena na vreme.

Republika

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

municija

- I neophodno je istaći da je ta operacija pokrenuta i u svrhu šire geopolitičke situacije u svetu, a u vezi s ukrajinsko-ruskim sukobom, pa su angažovani i mediji, političari, raznorazne agencije i organizacije - objašnjava naš sagovornik.

Marinković: Borba za Srbiju mnogima ugrožava ciljeve!

Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i član GO SNS, tvrdi za Srpski telegraf da je očigledno da je Srbija interesantna mnogim stranim službama s obzirom na to kakva su geopolitička dešavanja i kakva je naša nezavisna pozicija kada su u pitanju aktuelni ratni sukobi.

- Nekim stranim centrima moći ne odgovara viđenje samostalne politike i borba za nacionalni interes predsednika Vučića pošto to ugrožava njihove geopolitičke planove i ciljeve. Stoga i ne čudi intenzivna aktivnost stranih službi, koje bi da uruše neutralnu poziciju Srbije, siguran sam da politička snaga i vizija predsednika i ozbiljan rad naših službi mogu da daju odgovor na svaki geopolitički izazov da bi se sačuvala pozicija zemlje i da bi se sačuvali kao narod u ovom teškom i politički kompleksnom vremenu.

Na to je ukazao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju pre dva dana, kada je istakao da su neki hteli da unište "Krušik", "Slobodu" i namensku industriju u Lučanima, koji su stub sistema naše namenske industrije. I onda je otkrio da su postojali pokušaji stranih agenata da preko radnika u fabrikama srpske namenske industrije ubace GPS u pošiljke granata i raketa.

- Što rade strani agenti ne bi li pokušali da nam, tobože preko svojih istraživačkih agencija, dokažu gde šta i kako mi to radimo. I sada mi moramo da hapsimo naše ljude koji za neku crkavicu od 2.000 evra na godišnjem nivou mogu da izgube ne posao nego i slobodu, hoćete da pričam šta sve rade protiv ove zemlje - rekao je Vučić.

Republika

Foto: ST/Petar Divac

municija

A gde da se koriste granate i rakete ako ne na ratištu?

Predsednik Vučić je, komentarišući izjavu portparola Kremlja Dimitrija Peskova da će navode britanskog Fajnenšel tajmsa proveriti direktno "sa srpskim prijateljima", kazao da je Peskov pametan čovek koga "ne možete da varate s tim igricama".

- Želim građanima Srbije da ukažem na te trikove kojima se služe različite strane službe i kojima se služe pojedini mediji i političari. Svakog dana sam optužen u svim regionalnim i većini domaćih medija da sam Putinov potrčko. Onda pročitaju - pa nije Vučić dao Ukrajini oružje, nego je prodao Španiji, Belgiji, Češkoj, ko zna kome, a deo tog oružja se pojavio u Ukrajini. Tada očekujete da će oni da kažu - čestitamo, Srbija nas je poslušala. Ne, oni kažu - Putine, pogledaj šta ti je Vučić uradio. Dvostruki cilj je u pitanju. Za to što obezbeđujemo najnormalniji posao našoj namenskoj industriji?... Kažete da se to koristi u ratovima, a gde da se koristi? Gde tačno hoćete da se koriste bombe, rakete i granate ako ne na ratištu? To što je sad pomama, i što svi hoće, lepo što hoće, mi možemo da razvijamo našu namensku industriju - zaključio je Vučić.

Komentarišući navode britanskog Fajnenšel tajmsa da je Srbija indirektno, preko drugih zemalja, od početka ruske invazije na Ukrajinu izvezla u tu zemlju municiju u vrednosti od oko 800 miliona evra, predsednik je objasnio da je sve izvezeno dozvoljenim end juzerima (krajnjim korisnicima):

- Oružje i oruđe ne izvozimo, te ugovore imamo samo s Azerbejdžanom, Kiprom i Emiratima. Ni sa kim više nemamo ugovor o oruđu i oružju, upravo da bi se čuvali od toga da se iz srpskog oružja ne ubija neko od naše braće - bilo Rusi, bilo Ukrajinci, bilo ko.
Zato je te navode britanskog lista Vučić nazvao trikovima kojim se služe različite strane službe, pojedini mediji i političari:

- Sad će oni da pokvare odnose Srbije i Rusije tekstom u kojem će Ivan Vejvoda, čuveni zapadni proteže, to da objašnjava za tobožnje ruske medije, kako Srbija eto ugrožava Rusiju. Da li ste vi ljudi pametni, svi zajedno?

POUZDAN PARTNER

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu kaže za Srpski telegraf da bilo kakav obaveštajni nasrtaj na srpsku namensku industriju predstavlja udar na nacionalnu bezbednost:

- Ubacivanje GPS predstavlja invanzivan operativni metod za praćenje kretanja pošiljki u cilju izvođenja različitih operacija, uključujući i sabotaže. Nije tajna da je Srbija pouzdan partner u proizvodnji oružja i municije, što očigledno neke strane žele da osujete. Očekujem da će nadležni organi pojačati budnost i kroz međunarodnu saradnju preseći sve one grupe i pojedince koji deluju suprotno srpskim nacionalnim interesima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading