KAD MOŽE UKRAJINA, ZAŠTO NE BI MOGLA I SRBIJA? SIJARTO obećao BEOGRADU bitnu kartu ka EU - evo šta je u pitanju!

Autor:

Vesti

26.06.2024

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarska će početkom svog predsedavanja EU

KAD MOŽE UKRAJINA, ZAŠTO NE BI MOGLA I SRBIJA? SIJARTO obećao BEOGRADU bitnu kartu ka EU - evo šta je u pitanju!

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Mađarska će tokom svog predsedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. jula, otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom. To je izjavio ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto. Sijarto je istakao da je Mađarska spremna da podrži države Zapadnog Balkana u procesu pridruživanja EU i da će voditi međuvladine razgovore sa svih pet kandidata za članstvo Zapadnog Balkana.

Ministar Sijarto je istakao da su mađarske investicije u regionu dostigle 2,5 milijardi evra, dok je trgovina porasla četiri puta od 2010. godine, dostižući iznos od preko sedam milijardi evra. Ovo jasno ukazuje na značajan ekonomski uticaj Mađarske u regionu Zapadnog Balkana.

Sijarto je istakao da Mađarska pomaže proces integracije slanjem stručnjaka i obučavanjem zvaničnika za komplikovani proces pridruživanja. Ova podrška dodatno naglašava angažovanost Mađarske u podršci zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU.

Ministar Sijarto je takođe istakao da Centralna Evropa i zapadni Balkan mogu da budu most između Istoka i Zapada, što je od suštinskog značaja za povratak saradnji Istoka i Zapada zasnovanoj na međusobnom poštovanju. Ova vizija može da pruži izlaz iz trenutne turbulentne ere prožete krizama.

Mađarska, pod vođstvom Sijarta, jasno pokazuje svoju spremnost da preuzme aktivnu ulogu u podršci proširenju EU na Zapadni Balkan i da doprinese jačanju veza između regiona. Očekuje se da će Mađarska, kroz svoje predsedavanje EU i svoje aktivnosti, imati značajan uticaj na dalji razvoj evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading