Vučić: Rezolucija o Srebrenici politički fijasko predlagača od kojeg se neće oporaviti

Autor:

Vesti

30.06.2024

12:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić je rekao da je naš je posao da sa onima koji su to predlagali gradimo partnerstva, znajući da nam nisu prijatelji.

Vučić: Rezolucija o Srebrenici politički fijasko predlagača od kojeg se neće oporaviti

Foto: Printscreen/PRVA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je rezolucija o Srebrenici, koja je usvojena u Generalnoj skupštini UN, bila pravi politički fijasko za predlagača rezolucije i da je pitanje, kako je rekao, da li će se od tog fijaska ikada oporaviti.

Gostujući na TV Prva, Vučić je rekao da je naš je posao da sa onima koji su to predlagali gradimo partnerstva, znajući da nam nisu prijatelji. 

- Jer nam je potrebna Nemačka, potreban nam je bolji odnos sa Nemačkom, potreban nam je bolji odnos sa Amerikom. Potrebno nam je da radimo sve za Ekspo, potrebno nam je da uložemo ogroman novac - poručio je Vučić. 

Istakao je da je nervozan zbog dva sukoba Ukrajina-Rusija i Hezbolah-Izrael, ali da je potpuno fokusiran, pre svega, na Ekspo i da zato izbegava da se bavi drugim stvarima, poput fudbala.

- Hoću da radim na tome, jer drugačije ne mogu da postignem rezultat. Niko ne može da postigne rezultat ako niste fokusirani. Ja sam proveo u Njujorku 15 dana, ne zato što mi je lep. Nikad duže nisam bio odsutan iz zemlje, što inače mrzim. Ne zato što će ne znam šta da se dogodi, već zato što se najlepše osećam u svojoj zemlji. Nema te plaže na svetu koja mi je lepša od Srbije - rekao je Vučić. 

Na pitanje da prokomentariše izjavu profesora Univerziteta "Džons Hopkins" Danijela Servera koji je na konferenciji u Tetovu rekao da je Vučič uspeo "bez ikakvog metka" da preuzme vlast i u Podgorici i u Banjaluci, čime je "de fakto ostvarena prva etapa srpskog sveta", predsednik je naveo da je Server albanski lobista i da mu je očigledno žao što onaj ko ima drugačije regionalne ciljeve od njega je nešto ostvario bez ispaljenog metka.

- Jer bi on voleo da je ispaljovao ne metke, već krstareće rakete kao što ih ispaljivao još 1999. godine. To je potpuno podsvesno izgovoreno, ali veoma precizno za svakog ako se u psihologiju razume, tačno je jasno šta je to što njemu nedostaje. To što sanjaš krstareće rakete i sve drugo nastavi da sanjaš,  ali svakom snu dođe kraj - rekao je Vučić.

On je istakao da je, prema istraživanjima  za Severnu Makedoniju, najpopularnija zemlja u njoj Srbija, a prema istraživanjima za regionalne i sve druge političare, ubedljivo na prvom mestu je Aleksandar Vučić. 

- Svi ostali zajedno imaju duplo manje nego Aleksandar Vučić. Čak i u poređenju sa najvećim delom makedonskih političara su te ocene bolje. Nikada se nisam mešao ni u šta. Nikada nisam hteo da se bilo kakva politička partija organizuje. Nikada to neću želeti, jer su Makedonci naša braća bez obzira na pogrešnu odluku oko rezolucije. Naša braća i uvek sam želeo samo da imamo najbliže moguće i bratske  odnose - poručio je Vučić.

On je najavio da će uskoro ugostiti novu predsednicu Severne Makedonije  Gordanu Siljanovsku-Davkovu i premijera Kristijana Mickoskog i da će pokušati da nastave prijateljstvo koje Srbija ima sa Severnom Makedonijom.

- Mi nemamo nikakvih političkih ambicija i to nas ne interesuje. Za razliku od Serverovog potrčka (Aljbina) Kurtija, koji iako nema nikakvu ili minimalnu popularnost, uspeo da pocepa čak i albansko tkivo u Makedoniji, jer samo to radi, jer mu nikad ni jedan Albanac nije dovoljno veliki Albanac kakav bi on želeo da njegovi poslušnici budu i ništa više - rekao je Vučić.

Dodao je da je Server otišao u Tetovo baš da pomogne Kurtijevoj strani u tom gradu, kao što, kako je rekao, Kurti sad pokušava da pomogne levici u Francuskoj.  

- Kurti pokušava da pomogne Melanšonu koji imao korektne odnose prema Srbiji, ali raznorodna je levica u Francuskoj. Mislim da kada se na tako direktan način mešate u neke evropske izbore i podržavate da je to besmisleno, da je to neodgovorno, ali to govori o Kurtiji, to govori koliko mu smeta Emanuel Makron - naglasio je Vučić.

Dodao je da, sa druge strane, mi ne možemo da podržimo na takav način nikoga.

- Ja mogu da govorim o izuzetnoj saradnji sa predsednikom Makronom, mogu da govorim i da imamo vrlo dobre komentare na francuskoj desnici što se tiče položaja Srbije, ali ja da govorim o tome ko će i kako da glasa u Francuskoj to stvarno nema smisla - rekao je Vučić. 

Dodao je da Srbi, u Francuskoj znaju ko se kako prema nama ponašao do sada, znaju i ko će kako prema nama odnositi u budućnosti i da će oni, u skladu sa time, donositi svoje odluke.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Milan

30.06.2024 12:25

Mir i stabilnost,ispravna politika predsednika Vucica.

Danica

30.06.2024 12:39

Hteli su ovim da na neki nacin poraze Srbiju, ali smo mi iz toga izasli jos jaci. Svakako ponosni na predsednika koji se u tim trenucima borio za Srbiju vise nego iko ikad.

Haron

30.06.2024 12:52

Sarajevo i dalje vrišti zbog rezolucije. Jedino što su uspeli je da razljute Dodika koji još više izvodi RS iz zajedničke države. Ništa drugo nisu uspeli, a najmanje da ponize Srbiju.

Ana

30.06.2024 13:06

Rezolucija o Srebrenici budi veliko nezadovoljstvo kod srpskog naroda jer ne prihvatamo činjenicu da smo genocidni narod.