NEGO ŠTA!? Bisljimi: Srbiju zanima samo osnivanje Zajednice srpskih opština!

Autor:

Vesti

02.07.2024

23:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je istakao da je prištinska strana imala predloge za sve tačke osnovnog sporazuma i dodao da nije moguće napraviti deset različitih planova redosleda. '

NEGO ŠTA!? Bisljimi: Srbiju zanima samo osnivanje Zajednice srpskih opština!

Foto: Tanjug AP/Zsolt Szigetvary

Glavni pregovarač prištinske delegacije u okviru dijaloga Beograda i Prištine Besnik Bisljimi izjavio je danas da Srbiju zanima samo jedna tačka osnovnog sporazuma, a to je osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO). '

- Jedina tačka dnevnog reda oko koje smo morali da napredujemo bila je rasprava o finalizaciji plana redosleda. Ali, (direktora kancelarije za KiM Petra) Petkovića je zanimala samo jedna tačka koja je podrazumevala usvajanje evropskog nacrta statuta. Rekli su da možemo razgovarati o drugim tačkama nakon što krenemo dalje sa implementacijom ZSO - rekao je Besnik Bisljimi, a prenosi Koha.

On je istakao da je prištinska strana imala predloge za sve tačke osnovnog sporazuma i dodao da nije moguće napraviti deset različitih planova redosleda. '

- Lajčak je tražio da do 18. jula pošaljemo naše pisane komentare na sporazum, predlozi će biti poznati svim stranama, a to će pokazati da Srbija neće poštovati sporazum - rekao je Bisljimi.

Delegacija Beograda, na čelu sa direktorom kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i delegacija Prištine na čelu sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem učestvovale su danas u Briselu na trojnom sastanku sa posrednicima iz Evropske unije.

Petković je nakon sastanka izjavio da je Priština pokazala da nije spremna za normalizaciju odnosa sa Beogradom i dalje razgovore u okviru tehničkog dijaloga. On je rekao da je Beograd insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, što je ključno pitanje za opstanak Srba i normalizaciju, ali da je Priština pokazala da nikada neće formirati ZSO i da je politika premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija proterivanje Srba.

- Dijalog je jedino mesto za kompromisna rešenja, za razliku od prošle nedelje kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio spreman za razgovor, a kada je Kurti odbio da razgovara - rekao je Petković novinarima nakon sastanaka.

Šta je još Petković rekao pročitajte ovde.

Bonus video

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading