PRVA POSETA SRPSKOG PREDSEDNIKA EGIPTU POSLE SKORO 15 GODINA! Vučić danas u Kairu sa sa egipatskim predsednikom El Sisijem!

Autor:

Vesti

13.07.2024

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom posete očekuje se da saradnja sve zemlje bude unapređena, a biće potpisano nekoliko sporazuma u različitim oblastima!

PRVA POSETA SRPSKOG PREDSEDNIKA EGIPTU POSLE SKORO 15 GODINA! Vučić danas u Kairu sa sa egipatskim predsednikom El Sisijem!

Foto: TANJUG/J. Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas, u okviru dvodnevne zvanične posete Arapskoj Republici Egipat sa predsednikom te zemlje Abdelom Fatahom el Sisijem, nakon čega će prisustvovati svečanom ručku koji će u njegovu čast u Predsedničkoj palati prirediti predsednik Al Sisi.

Predsednik Vučić će se sastati i sa predsednikom Arapske lige Ahmedom Abul Geitom, kao i sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom Aleksandrijskim Tavadrosom II.

Tokom zvanične posete, predsednik Vučić će imati odvojene susrete i sa predsednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat Hanafijem Ali Gebelijem, kao i predsednikom Vlade Arapske Republike Egipat Mostafom Madbulijem, nakon čega će se obratiti na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu na kojem učestvuju privrednici iz obe zemlje.

Tokom posete očekuje se da saradnja sve zemlje bude unapređena, a biće potpisano nekoliko sporazuma u različitim oblastima - na polju investicija, trgovine, obrazovanja, visokog obrazovanja, rada, kulture.

Vučić je u Kairo doputovao sinoć, a na aerodromu ga je  dočekao ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan al Hatib. 

Zajedno sa predsednikom Vučićem doputovala je i srpska delegacija kojoj su ministri u Vladi Srbije, Tomislav Momirović, Zlatibor Lončar, Dejan Ristić, Aleksandar Martinović, Jelena Begović.

U delegaciji su i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, v.d. direktora Uprave carine Branko Radujko, predstavnici Privredne komore Srbije kao i veliki broj srpskih privrednika.

Ovo je prva poseta predsednika Srbije Egiptu posle skoro 15 godina. 

Predsednik Egipta je u julu 2022. godine boravio u trodnevnoj poseti Srbiji, što je bila prva poseta šefa egipatske države u poslednje tri i po decenije nasoj zemlji. 

Tom prilikom potpisano je 13 sporazuma, uključujući i Deklaraciju o strateškom partnerstvu. Dvojica predsednika Vučić i Al Sisi su tada tu posetu nazvali istorijskom i najavili ubrzan razvoj saradnje dve zemlje na svim nivoima.

Srbija i Egipat imaju dugu tradiciju dobrih političkih odnosa, a međusobni diplomatski odnosi dve zemlje traju već 116 godina. 
 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (21)

Loading
duki

13.07.2024 08:12

svaka saradnja sa egiptom je odlicna i vrlo bitna za dalju buducnost srbije

Jovan

13.07.2024 10:28

Vučić nastavlja da radi u interesu Srbije!

Jovan

13.07.2024 10:29

Srbija želi još uspešniju saradnju i dobre odnose sa Egiptom

Jovan

13.07.2024 10:31

Srbija ima jedno lepo prijateljstvo sa Egiptom