SRBIJA OD PRVOG JANUARA DEO SEPA: Evo zbog čega je to važno! Vučić: "Uspeli smo da uskočimo i u taj voz"!

Autor:

Vesti

19.09.2024

15:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić iz Brisela saopštio važne informacije

SRBIJA OD PRVOG JANUARA DEO SEPA: Evo zbog čega je to važno! Vučić: "Uspeli smo da uskočimo i u taj voz"!

Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug News Agency official

Verujem da će Srbija od 1. januara biti deo SEPA, jedinstvene zone plaćanja u evrima, to je važno ne samo zbog plaćanja doznaka, već i zbog naših manjih preduzeća i kompanija, poručio je danas lider Srbije Aleksandar Vučić iz Brisela.

Predsednik se, naime, danas sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i tom prilikom razgovarao o evropskom putu i šta može da se očekuje u narednom periodu, a takođe je naveo i da smo uspeli da, kako je rekao, uskočimo u taj voz i da od 1. januara budemo deo SEPA (Single European Payment Area).

- To je važno ne samo zbog plaćanja doznaka, već i zbog naših pre svega manjih preduzeća, zbog naših kompanija - rekao je Vučić novinarima.

Rekao je da je u Briselu imao sastanak sa Oliverom Varheijem, komesarom za proširenje, koji će uskoro biti na novoj poziciji.

- Razgovarali o svemu onome što smo činili u prethodnom periodu  uz zahvalnost njemu za ogromnu energiju, požrtvovanost  i posvećenost rešavanju problema. Razgovarali smo o onome šta su planovi nove Evropske komisije čiji vremenski mandat ističe 2029. godine, dakle za pet godina - rekao je Vučić.

Kako je naveo, to je bila jedna od tema razgovora i sa Ursulom fon der Lajen na zajedničkom ručku.  

- Ja ne volim obično da pričamo o tome šta je ko govorio, osim ono što je važno za nas, a to je da, bez obzira na našu krivicu i tehnička kašnjenja u pojedinim stvarima, poput Sepe, da verujem da smo uspeli da uskočimo u taj voz i da ćemo od 1. januara biti deo onoga što se naziva  Single European Payment Area" - rekao je Vučić.

Mislim da ćemo, kako je rekao, to uspeti da završimo.

Vučić je rekao da je bilo reči i o zelenim koridorima, dodajući da će se o tome uskoro voditi razgovori sa mađarskim prijateljima i da se nada da ćemo jednog dana moći da otvorimo te razgovore i sa Hrvatskom.  

- To bi spustilo, smanjilo troškove, omogućilo veći profit i na kraju krajeva veće plate zaposlenima, a to je ono za šta se borimo, bolji životni standard naših građana - istakao je Vučić.

Kaže da je bilo reči o evropskom putu i o tome šta može da se očekuje u narednom periodu.

- Uskoro ćemo videti predsednicu Evropske komisije u našem regionu, posetiće i Beograd. Verovatno ćemo se i u Njujorku videti. Mislim da ona imala veoma pozitivan stav prema proširenju, govoreći o geopolitičkim promenama,  i da je to nešto što daje novi impuls proširenju. Ja imam veliko poštovanje prema njoj i verujem njoj, nisam siguran kako će to sve da izgleda na nekom drugom nivou - rekao je Vučić.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Miki

19.09.2024 16:22

Ulazak u SEPA je dokaz da Srbija napreduje ka evropskim standardima. Ovo će povećati konkurentnost naših preduzeća i olakšati im poslovanje na međunarodnom tržištu.

Mali

19.09.2024 16:23

Bravo za Srbiju! SEPA integracija će smanjiti troškove bankarskih usluga i omogućiti brže transferisanje novca, što je velika prednost za sve nas.

Sara

19.09.2024 16:27

Bravo za Vučića u njegov trud i rad kojim našu zemlju vodi putem napretka i uspeha.

Đorđije

19.09.2024 16:29

Ovo je važan korak ka modernizaciji našeg finansijskog sistema. SEPA će doneti mnoge benefite, uključujući veću efikasnost i sigurnost u platnom prometu.