"NEKA POGLEDA IMENA NA UNIŠTENIM NADGROBNIM SPOMENICIMA": Ministarstvo kulture brutalno odgovorilo Kurtiju nakon jezive optužbe na račun Srbije

Autor:

Vesti

19.09.2024

18:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako je on lud, misli i da su ostali!

"NEKA POGLEDA IMENA NA UNIŠTENIM NADGROBNIM SPOMENICIMA": Ministarstvo kulture brutalno odgovorilo Kurtiju nakon jezive optužbe na račun Srbije

Foto: Tanjug/AP, VLADA PRIVREMENIH KOSOVSKIH INSTITUCIJA

Aljebin Kurti

Ministarstvo kulture najoštrije je danas osudilo još jedno u nizu bezočnih izvrtanja istine u upornim pokušajima Prištine da apsurdnim tvrdnjama i banalnim lažima prisvoji srpsko kulturno nasleđe i krivicu za njegovo sistematsko uništenje, koje decenijama sprovode, pripišu samoj žrtvi.

- Neka oni samo, na svoju sramotu, nastave da optužuju čuvare nasleđa i one čija su imena i prezimena na slomljenim nadgrobnim pločama i čiji su zadužbinari vekovima gradili sve što oni danas hoće da sruše ili prisvoje - navodi se u saopštenju Ministarstva kulture koje je reagovalo na izjavu premijera privremenih prištinskih instiucija Aljbina Kurtija da je Srbija počinila "kulturocid na Kosovu".

Ministarstvo naglašava da Srbija, uprkos tim apsurdnim nastojanjima Prištine, neće nikada prestati da svim silama čuva, upozorava čitav svet i neguje baštinu srpskog Kosova i Metohije, koja je, i kada je na Listi svetske baštine u opasnosti, i dalje dragulj u kruni kulturnog nasleđa čovečanstva.

- Uprkos činjenici da je srpsko kulturno nasleđe izloženo sistematskom rušenju, paljenju, prekopavanju grobalja, lomljenju i skrnavljenju crkava, krađi artefakata, falsifikovanju i otimačini, Priština sebi dopušta bezobzirnost bez premca: da za vandalizam i nasilje nad srpskim kulturnim nasleđem optuži same Srbe i srpsku državu - navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading