SRBIJA USPOSTAVILA DIPLOMATSKE ODNOSE SA GVAJANOM! Potpisan važan dokument u Njujorku! (FOTO)

Autor:

Vesti

22.09.2024

20:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đurić je podsetio da je nekadašnja SFRJ imala dobre veze sa Gvajanom, a konstatovao je i da, s obzirom na već postojeću tradiciju saradnje - postoji veliki prostor za razvoj političkih i ekonomskih odnosa, ali i saradnje u oblasti visokog obrazovanja.

SRBIJA USPOSTAVILA DIPLOMATSKE ODNOSE SA GVAJANOM! Potpisan važan dokument u Njujorku! (FOTO)

Foto: Tanjug/MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić potpisao je danas sa kolegom iz Gvajane Hjuom Hiltonom Todom zajednički kominike o uspostavljanju diplomatskih odnosa dveju zemalja.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, Đurić je nakon potpisivanja, u Njujorku na marginama generalne debate 79. zasedanja Generalne skupštine UN, izrazio zadovoljstvo zbog formalizovanja odluke o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

U razgovoru sa gvajanskim kolegom, šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija zainteresovana za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i uspostavljanje saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

- Srbija je spremna i za intenziviranje političkog dijaloga kroz uspostavljanje mehanizma političkih konsultacija, realizaciju poseta na visokom nivou, kao i kroz saradnju u okviru regionalnih organizacija Zapadne hemisfere u kojima Srbija ima status posmatrača - naveo je Đurić.

On je podsetio da je nekadašnja SFRJ imala dobre veze sa Gvajanom, a konstatovao je i da, s obzirom na već postojeću tradiciju saradnje - postoji veliki prostor za razvoj političkih i ekonomskih odnosa, ali i saradnje u oblasti visokog obrazovanja.

Đurić je i upoznao sagovornika sa programom dodele stipendija za studiranje stranih studenata u Srbiji pod nazivom "Svet u Srbiji" i izrazio je nadu da će Srbija u predstojećem periodu imati prilike da ugosti i gvajanske studente.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading