U JEDNOM DANU TRI NAPADA NA MRTVE SRBE! Oskrnavljeni spomenik, srpsko groblje i crkvište!

Autor:

Vesti

23.09.2024

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U jednom danu dogodila su se tri incidenta usmerena prema Srbima.

U JEDNOM DANU TRI NAPADA NA MRTVE SRBE! Oskrnavljeni spomenik, srpsko groblje i crkvište!

Foto: printskrin jutjub kosovo online

Pored konstantnih pokušaja da se srpskI narod progoni, ali i brojnih akcija usmerenih protiv Srba na Kosovu i Metohiji, kao i u pojedinim zemljama regiona, na red su došli i pokušaji brisanja kulture sećanja i napadi na mrtve Srbe, gde se, naročito u poslednje vreme, masovno skrnave crkve, spomenici i groblja.

Najnoviji primer svakako su tri incidenta koja su se dogodila u samo jednom danu, a gde su oskrnavljeni: Spomenik mrtvim Srbima u Lipniku, srpsko crkvište kod Ibarskog Kolašina, kao i srpsko groblje kod Ključa.

Naime, u Lipniku kod Sanskog mosta, u Bosni i Hercegovini uništen je spomenik Srbima iz 1835. godine, a kako se navodi, taj spomenik je više puta skrnavljen, da bi u poslednjem incidentu bio potpuno uništen.

Republika

Foto: printskrin jutjub

Spomenik Srbima , Sanski Most

Kako je za medije rekao Dragan Jovanović, koji je pre rata živeo u ovom mestu, Srbima se ovakvim postupcima jasno stavlja doznanja da nisu dobrodošli i da ne treba da se vraćaju.

- Nije nam drago što se to dešava, a verovatno ni ovim meštanima da nije svejedno. Neće nas pokolebati ova dešavanja novog datuma i dalje ćemo opstajati na ovom području i negovaćemo uspomenu na naše pretke, kulturno istorijske događaje ćemo i dalje vrednovati - kazao je Jovanović komentarišući potpuno uništenje Spomenika četvorici Srba, koji su pre 200 godina od strane Turaka nabijeni na kolac.

Drugi zabeležen incident gododio se na Kosovu i Metohiji,  u Ibarskom Kolašinu, gde je oskrnavljeno crkvište. Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost i žaljenje zbog ovog incidenta i istakla da se ovim šalje neskrivena poruka neprijateljstva, apelujući na međunarodne predstavnike na KiM da upotrebe sav svoj uticaj kako bi ovaj incident bio rešen.

Foto: printskrin jutjub kosovo online

Oskrnavljeno crkvište, KiM

- Ovaj incident, zajedno sa drugim pritiscima i zastrašivanjima od strane ekstremista, ali i tzv. kosovske policije, ugrožava bezbednost i dostojanstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Neprihvatljivo je da nasilni akti i skrnavljenja i dalje prolaze nekažnjeno, što ukazuje na nesposobnost lokalnih vlasti da u potpunosti obezbede sigurnost i zaštitu SPC i srpskog naroda - naveli su iz Eparhije raško-prizrenske.

Pored ova dva incidenta, u istom danu oskrnavljeno je i pravoslavno groblje kod kod Ključa, u Bosni i Hercegovini, koje je, kako prenose mediji, već četvrti put meta napadača.

- Pravoslavno groblje na Plamenicama ponovo je juče oskrnavljeno, a kako je kazao ključki paroh Nemanja Rosić vanadali su u poslednje dve godine čak četiri puta skrnavili ovo groblje koje su vernici 2021. godine raskrčili, podigli spomenike i ogradili. Na groblju je sahranjeno 96 ljudi, a posle proteklog rata bilo je potpuno uništeno - preneli su tamošnji mediji. 

Foto: youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik kazao je u razgovoru za naš portal da je sve ovo, nažalost, potvrda snažnog šovinizma i ekstremizma kojim se na protoru bivše Jugoslavije širi mržnju prema Srbima.

- Ovo je samo još jedan dokaz mržnje prema našem narodu i svemu što je srpsko. Šalje se jasna poruka da Srbi i bilo šta sprsko, kao i kultura sećanja ne treba da postoje. Ovakvim postupcima se afirmiše period rata iz devedesetih, a zapadni centri moći na sve ovo ćute. Umesto da se pošalje jasna poruka da ovakve stvari ne treba da se događaju, te da će se za iste snositi ozbiljne poslednice, mi imamo nereagovanje i ćutnju, koja drugu stranu upravo podstiče na ovakve aktivnosti - smatra naš sagovornik. 

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading