PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS NA RADNOM RUČKU KOD ŽOZEPA BORELJA! Visoki predstavnik EU okuplja lidere Zapadnog Balkana

Autor:

Vesti

25.09.2024

11:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastanak koji može doneti dosta dobrog Srbiji

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS NA RADNOM RUČKU KOD ŽOZEPA BORELJA! Visoki predstavnik EU okuplja lidere Zapadnog Balkana

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj okupiće danas u Njujorku, gde se održava Generalna skupština UN, lidere Zapadnog Balkana na tradicionalnom radnom ručku, saopšteno je iz Evropske komisije, prenosi Tanjug.

- U sredu visoki predstavnik Borelj ugostiće šest lidera sa Zapadnog Balkana na tradicionalnom radnom ručku - navodi se u saopštenju Komisije u kojem su ranije objavljene aktivnosti zvaničnika EU u UN. 

Borelj je i prošle godine bio domaćin neformalnog sastanka sa liderima Zapadnog Balkana na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

Ovakvi neformalni sastanci, kako je tada objavljeno u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), održavaju se redovno u kontekstu pojačane saradnje sa partnerima sa Zapadnog Balkana u oblasti spoljne politike i pružaju priliku za razmenu mišljenja o izazovima u regionu i njegovoj evropskoj budućnosti

Diskusija se prošle godine, kako je naveo EEAS, usmerila na aktuelne globalne geopolitičke izazove koji dominiraju dnevnim redom GS UN, a fokus je bio i na proširenju i idejama o postepenoj integraciji partnera u EU. 

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Žozep Borelj

Inače, delegacija EU na visokom nivou učestvuje na 79. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, a fokus angažovanja EU, kako je ranije najavljeno iz Komisije, biće na rešavanju niza konflikta bez presedana i kriza širom sveta.

- Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, izvršna potpredsednica Margarete Vestager, visoki predstavnik Borelj, potpredsednica Dubravka Šuica i komesari  Stela Kirijakides, Didije Rejnders, Ilva Johanson, Janez Lenarčič, Juta Urpilainen, Kadri Simson i Vopke Hokestra biće domaćini ili će učestvovati na događajima i sastancima sa liderima i kolegama širom sveta - navodi se u saopštenju Komisije. 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prošle nedelje je bila domaćin radnog ručka sa liderima Zapadnog Balkana, na kojem je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading