MINISTARSTVO DEMANTUJE IZJAVE ZELENOVIĆA O RIO TINTU: "Apsolutna neistina je izneta"

Autor:

Vesti

25.09.2024

19:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa druge strane, da bi neko izvodio radove na eksploataciji, potrebno je da pribavi odobrenja, odnosno dozvole u skladu sa Zakonom koji reguliše oblast rudarstva, kaže se, između ostalih, u demantiju Ministarstva.

MINISTARSTVO DEMANTUJE IZJAVE ZELENOVIĆA O RIO TINTU: "Apsolutna neistina je izneta"

Foto: ST/N. MANDIĆ

Ministarstvo zaštite životne sredine odreagovalo je na izjavu Nebojše Zelenovića koji je rekao da je Rio Tinto već ušao u zvaničnu proceduru dobijanja dozvole za rudarenje litijuma i da to nije tačno.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

- Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović izjavio je gostujući na tv N1 da je Rio Tinto već ušao u zvaničnu proceduru dobijanja dozvole za rudarenje i da je Ministarstvo zaštite životne sredine to omogućilo.

- Ako ministarstvo odredi obim, kako kaže, to znači da Rio Tinto može da rudari.

- Ministarstvo rudarstva i energetike najoštrije demantuje ove navode. Apsolutna neistina je izneta.

- Zahtev za obim i sadržaj studije uticaja na životnu sredinu je postupak koji se vodi kod Ministarstva zaštite životne sredine i nikako ne znači da je time rudarenje odobreno. To je samo jedan u nizu postupaka koji svaka kompanija sprovodi u skladu sa Zakonom koji reguliše oblast procene uticaja na životnu sredinu.

- Sa druge strane, da bi neko izvodio radove na eksploataciji, potrebno je da pribavi odobrenja, odnosno dozvole u skladu sa Zakonom koji reguliše oblast rudarstva.

- A da bi se te dozvole ishodovale, potrebno je da se izradi investiciono-tehnička dokumentacija, kao i da se pribavi čitav set uslova i saglasnosti drugih organa, a pre svega iz oblasti zaštite životne sredine, prostornog planiranja, voda, kulturnog nasleđa i još niz drugih dokumenata. Molimo gospodina Zelenovića da se informiše o zakonima države koju bi da vodi. Bar toliko duguje građanima.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading