NAJVEĆI APLAUZ ZA VUČIĆA U ŽENEVI! Predsednik Srbije govorio na ceremoniji 70 godina postojanja CERN-a

Autor:

Vesti

01.10.2024

16:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pozdravni govor na ceremoniji održao je generalni direktor CERN-a

NAJVEĆI APLAUZ ZA VUČIĆA U ŽENEVI! Predsednik Srbije govorio na ceremoniji 70 godina postojanja CERN-a

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na ceremoniji obeležavanja 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN.

Vučić je rekao da ima dobre pisce govora, ali da neće čitati svoj govor. Kaže da mnogi srpski fizičari i inžinjeri dolaze i rade za CERN.

- Srećan sam što mogu da predstavljam zemlju koja je punopravna članica CERN-a. Mnogi srpski fizičari i inženjeri, oko 80 njih, došli su i još uvek veoma vredno rade ovde za CERN. A sada ću pokrenuti pitanje jer verujem da je ovo važno, i završavam za dva minuta. Gospođa fon der Lajen govorila je o nekim brojevima. Mogu vam reći da se u mojoj zemlji suočavamo sa ogromnim problemima u obrazovanju. I da, naučili smo mnogo od Ursule Renolds iz Švajcarske o dualnom strukovnom sistemu - rekao je on.

Nećemo imati dovoljno struje ako ne nabavimo nuklearne modelarne reaktore, a imamo sve manje nuklearni fizičara i inžinjera, rekao je on.

 

 

- U isto vreme, gubimo ceo fakultet rudarstva i geologije jer je postao čudno nepopularan zbog mode zelenih i svih drugih pokreta. I ne znam šta ćemo da radimo. Ali vidim da mnogi naši brojevi, kada ovo kažem, ne govorim samo u ime svoje zemlje, govorim u ime cele Evrope jer to vidim, mnogi naši brojevi padaju. Kineske brojke rastu. Imaju tigrovo oko. Mi to nemamo. Svi se ponašamo pomalo razmaženo, kao da je sve u redu, sve je dobro i sve će biti bolje. Preklinjem vas da vidite šta možemo da uradimo da bismo mogli da preživimo - rekao je Vučić.

Kaže da ćemo udvostručiti novac koji izdvajamo za CERN.

- To će i dalje biti beznačajno u poređenju sa onim što vam je Ursula obećala, ali kad bi svi drugi toliko doprineli to ne bi bilo toliko beznačajno - rekao je Vučić.

Pozdravni govor na ceremoniji održao je generalni direktor CERN-a.

Među govornicima su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednica Vlade Letonije Evika Silina, predsednik Slovačke Peter Pelegrini, predsednica Švajcarske konfederacije Viola Amherd, predsednik Bugarske Rumen Radev, predsednik Italije Serđo Matarela, princeza Astrid od Belgije i predsedavajući Savetu CERN-a Eliezer Rabinovic.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading