ĐURIĆ POSLAO PORUKU IZ ZAGREBA: Bićemo posvećeni tome da radimo na rešavanju svih pitanja i unapređenju odnos

Autor:

Vesti

11.10.2024

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Zagrebu otvoren Srpski kulturni centar

ĐURIĆ POSLAO PORUKU IZ ZAGREBA: Bićemo posvećeni tome da radimo na rešavanju svih pitanja i unapređenju odnos

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je u Zagrebu, na svečanom otvaranju Srpskog kulturnog centra, da će Srbija i Hrvatska u narednom periodu nastaviti da pojačanim snagama rade na rešavanju otvorenih pitanja i trasiranju buduće saradnje.

- Za mene je, kada je reč o našim međudržavnim i međunacionalnim odnosima, uz svo uvažavanje prema prošlosti i teškim trenucima, ključna reč budućnost. Ja verujem da u toj budućnosti možemo da se baziramo na ključnim rečima kao što je poštovanje, koje treba da preraste u veće poverenje, koje, uveren sam, u budućnosti može da preraste u prijateljstvo. Znam da su ovo možda velike reči, ali posvećen sam, i bićemo posvećeni tome da radimo na rešavanju svih pitanja i unapređenju odnosa - poručio je Đurić.

Prema njegovim rečima, Srbija će nastaviti da pomaže srpskoj zajednici u Hrvatskoj ali i uložiti dodatne napore da hrvatska zajednica u Srbiji bude svoja na svome, saopštilo je resorno ministarstvo. 

- I hrvatska zajednica u Srbiji, i srpska zajednica u Hrvatskoj su autonomne nacionalne zajednice, koje jesu i moraju biti svoje na svome u svako doba i u svakom trenutku - objasnio je Đurić.

Republika

Foto: Tanjug

Otvaranje Srpskog kulturnog centra u Zagrebu

Na svečanosti, kojoj su sinoć prisustvovali i predstavnici Vlade Hrvatske, gradske vlasti, kao i srpske zajednice u Hrvatskoj, ministar Đurić je istakao da ga ispunjava ponosom to što je od govornika slušao o trudu koji se ulaže u ovoj generaciji kako bi se odnosi između Srba i Hrvata učinili boljim kroz poštovanje i uvažavanje kultura, nacionalnih zajednica, istorije i kolektivnih potreba koje naši narodi imaju.

- Želim da zahvalim ovde prisutnim predstavnicima srpskih organizacija u Republici Hrvatskoj na tome što su u jednom turbulentnom vremenu predano i marljivo radili na očuvanju svog kulturnog i nacionalnog identiteta, svog duhovnog i verskog identiteta, ali i na tome da budu postojani most saradnje između naših država i naših naroda i u vremenu kada tu saradnju nije bilo lako održavati - kazao je Đurić. 

Sličnu ulogu su, kako je dodao, imali i pripadnici hrvatskog naroda u Republici Srbiji. 
Istakavši da je ponosan što u srcu Zagreba vidi na svom pismu i jeziku ispisan naziv Srpskog kulturnog centra, Đurić je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije, kao i Vladi Hrvatske na pomoći i podršci srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

Đurić se ranije u četvrtak u Zagrebu sastao sa hrvatskim kolegom Goranom Grlićem Radmanom, sa kojim je, kako je rekao, imao konstruktivan i dobar razgovor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading