"VELIKA ČAST ZA SRBIJU, TURSKA I NAŠA ZEMLJA IMAJU DUGU ISTORIJU SARADNJE!" Predsednik Vučić se oglasio povodom posete Erdogana! (FOTO)

Autor:

Vesti

11.10.2024

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić se oglasio na svom Instagram profilu.

"VELIKA ČAST ZA SRBIJU, TURSKA I NAŠA ZEMLJA IMAJU DUGU ISTORIJU SARADNJE!" Predsednik Vučić se oglasio povodom posete Erdogana! (FOTO)

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je prisustvovao ceremoniji svečanog dočeka predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

- Poseta jednog od najuticajnijih državnika savremenog sveta, kakav je predsednik @rterdogan , za Srbiju je uvek velika čast, a posebno u vremenu u kojem je globalna scena obeležena izazovima, kako političkim, tako i ekonomskim, što dodatno naglašava njen značaj.


Na političkom planu, ova poseta daje zamah jačanju odnosa između naše dve zemlje, čime doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu, regionu koji je neretko kroz istoriju bivao opterećen sukobima i napetostima, željan mira i istinskog prosperiteta. Turska i Srbija imaju dugu istoriju saradnje, a upravo ovakvi susreti pružaju priliku za produbljivanje tih veza, posebno u oblasti bezbednosti i ekonomije.

Ekonomija je još jedan od ključnih aspekata ove posete. Turska je jedan od najvažnijih investitora u Srbiji, a razgovaraćemo o novim projektima i ulaganjima, infrastrukturnim projektima, energetici i trgovinskoj razmeni, što je od ogromnog značaja za našu zemlju, posebno u ovim teškim globalnim ekonomskim prilikama.

Zato je ova poseta važna za nas, jer predstavlja značajan korak ka jačanju bilateralnih veza u izazovnim vremenima, jačajući platformu za budući dijalog i saradnju, kao ključnih faktora za mir i stabilnost na Balkanu.

Dobro nam došli, poštovani predsedniče @rterdogan !
- napisao je predsednik Vučić.

 

 

Zašto je poseta Erdogana toliko važna

Turska je, prema raspoloživim podacima Republičkog zavoda za statistiku, četvrti uvozni partner Srbije i 14. izvozni partner u prvom polugodištu ove godine.

U prvom polugodištu 2024. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom iznosila je 1.391,7 miliona evra. 

U tom periodu izvoz je iznosio 416,9 miliona evra, što je povećanje od 61,6 odsto u odnosu na isti period 2023., a uvoz je dostigao 974,9 miliona evra i beleži povećanje od 10,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.  

Podaci iz 2023. pokazuju da sa Turskom posluje 6.965 privrednih subjekta u Srbiji, a prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji je registrovano 820 aktivnih privrednih subjekta čiji su većinski vlasnici državljani Turske, odnosno pravna lica registrovana u Turskoj. 

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da su prilivi po osnovu turskih ulaganja u Srbiju iznosili oko 344,1 milion evra od 2010. zaključno sa drugim kvartalom 2024. godine. 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (53)

Loading
Nikola

11.10.2024 11:40

Poseta Erdogana je velika cast za Srbiju

Ivan Markovic

11.10.2024 11:40

Turski investitori učestvuju u izgradnji autoputeva, energetskim projektima i drugim velikim infrastrukturnim projektima, što može doprineti daljem ekonomskom razvoju Srbije.

Darko

11.10.2024 11:41

Poseta Erdogana je zaista velika stvar za Srbiju.

Milica

11.10.2024 11:41

Turska i Srbija neguju krajnje bratske prijateljske odnose!