VUČEVIĆ NA SAMITU BERLINSKOG PROCESA! Dočekao ga nemački kancelar Olaf Šolc! (VIDEO)

Autor:

Vesti

14.10.2024

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom posete Berlinu, premijer će imati i bilateralne sastanke.

VUČEVIĆ NA SAMITU BERLINSKOG PROCESA! Dočekao ga nemački kancelar Olaf Šolc! (VIDEO)

Foto: Tanjug AP/Abdel Kareem Hana

 

 

Premijer Srbije Miloš Vučević stigao je na Samit Berlinskog procesa gde ga je dočekao nemački kancelar Olaf Šolc.

Vučević će u okviru ''Berlinskog procesa'' učestvovati na panelina posvećenim regionalnoj saradnji i zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Zelenoj agendi, povezivanju i energetici.

Kako je najavila nemačka vlada, predviđeno je da se potpiše Deklaracije podrške Akcionom planu o zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Sporazum o pristupu visokom obrazaovanju. 

Tokom posete Berlinu, premijer će imati i bilateralne sastanke. On je uoči Samita rekao kako je Berlinski proces značajan za regionalnu stabilnost, kao i da je uz manji ili veći uspeh ostvario rezultate koji nisu za potcenjivanje, te da je Srbiji važno sve što doprinosi stabilizaciji regiona, sve što nas udaljava od sukoba i što donosi benefit za građane, što stvara uslove za rast plata i penzija.

On je dodao da u Berlin ide, ne sa strahom, već sa dozom opreza, jer, kako je rekao, uvek postoji opcija da neko i taj skup iskoristi za neku optužbu na račun Srbije. On je izrazio zabrinutost da bi mogla da se dogodi i neka nova provokacija Prištine, ali se, kako je rekao, nada da toga neće biti.

Vučević je dodao da će i predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti takođe biti u Berlinu, da nema bilateralni sastanak sa njim, ali da će biti u formatu gde će se nalaziti zajedno. Berlinski proces je pokrenut 2014. godine na inicijativu tadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel i od tada se Samit održavao u raznim gradovima, u Londonu, Parizu, Beču, Poznanju i drugim gradovima.

Na Samitu, koji se održava najmanje jednom godišnje, sastaju se lideri Zapadnog Balkana i njihovi partneri, uz prisustvo predstavnika institucija EU, međunarodnih finansijskih institucija i civilnog društva. Berlinski proces je uspostavljen kao format za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, kao i za podršku procesa pristupanja EU. Neki od ključnih prioriteta Samita su ekonomska saradnja kroz produbljivanje zajedničkog regionalnog tržišta, energetska sigurnost i tranzicija, zeleni program za usklađivanje regiona sa ciljevima EU, povećanje povezanosti kroz infrastrukturne projekte i drugo. Tokom godina, Berlinski proces je evoluirao i sada uključuje sastanke ministara i brojne prateće događaje kao što su Digitalni samit, Biznis forum, Forum mladih, Forum civilnog društva i Forum o rodnoj ravnopravnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (14)

Loading
Una

14.10.2024 11:06

Vučeviću je priređen srdačan doček.

Mila

14.10.2024 11:07

To su lepe vesti

Vesna

14.10.2024 11:07

Ne sumnjamo da ce se Vucic snaci u svemu sta ga snadje, pametan je on!

Ana

14.10.2024 11:07

Značajan susrret za našu zemlju Vučevića i Šolca.