SRBIJA NEĆE UVESTI SANKCIJE RUSIJI! Vučić o razgovoru sa Putinom!

Autor:

Vesti

20.10.2024

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik je rekao da će izložba biti otvorena za građane.

SRBIJA NEĆE UVESTI SANKCIJE RUSIJI! Vučić o razgovoru sa Putinom!

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Vučić prisustvuje otvaranju izložbe Vojna diplomatija na putu ka slobodi.

Izložba je počela u 12 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Obilazak izložbe

Predsednik Vučić je tokom obilaska izložbe rekao i šta mu je Putin poručio.

- On mi je rekao baš koliko je značajna u vojnom smislu bila operacija, ali i u obaveštajnom i svakom drugom. Bila je komplikovana i teška operacija, a to mi je baš Putin i rekao - kazao je on.

Prikazane su fotografije sovjetske vojne misije i njihovog dolaska na teritoriju Jugoslavije, kao i susreti najviših oficira.

Vođa izložbe je pročitao i pismo koje je Josip Broz Tito poslao Josifu Visarionoviču Džugašviliju Staljinu.

- Ima mnogo krupnih stvari o kojima bih rado lično govorio sa vama. Ako smatrate da je potrebno, ja bih početkom avgusta došao kod vas. Ne smatrajte to mojom neskromnošću, nego bih voleo da se pre mirovnih pregovora govori o nekim pitanjima i zauzme o njima stav - pročitao je kustos Titovo pismo, na šta je Vučić kroz smeh prokomentarisao: Tako i ja Putinu danas.

Predsednik je rekao da će izložba biti otvorena za građane.

Izložen je i sto Branka Vukelića, sovjetskog obaveštajca koji je bio deo čuvene grupe Riharda Zorgea u Japanu. Oni su na vreme obavestili Staljina da se sprema nemački napad na SSSR, ali im sovjetski vođa nije verovao.

- Za nas je veoma važna saradnja naših zemalja na svim nivoima. Nadam se da ću češće razgovarati sa predsednikom Putinom. Aleksej Miler je predstavio predlog sporazuma koji je veoma povoljan za Srbiju, po pitanju gasa. Zahvaljujem se predsedniku Putinu na tome. Pričali smo i o godišnjici bitke, i borbi protiv istorijskog revizionizma - istakao je on.

Na pitanje da li očekuje napade zbog razgovora sa Putinom, Vučić kaže da je Srbija suverena i nezavisna zemlja.

- Kada me ne bi napadali onda bi izgubili smisao postojanja - naglasio je predsednik.

- Rekao sam predsedniku Putinu da sam mu pre dve godine poručio da ću ga pozvati kada nama bude bilo potrebno da uvedemo sankcije zbog pritisaka. I posle dve godine mogu da kažem da nismo uveli nikakve sankcije Rusiji, i danas sam podsetio predsednika Putina da Srbija neće uvesti nikakve sankcije Rusiji - kazao je Vučić.

Predsednik kaže da ga je Putin pozvao da sledeće godine prisustvuje 80. godišnjici pobede nad nacizmom u Moskvi.

- Veoma je dug razgovor bio, pričali smo kao ljudi koji se dugo poznaju, kao prijatelji, i to je bila lična nota u razgovoru. Potpuno lična nota, i ko su slabi lideri, ko su ovakvi, ko su onakvi. I veoma sam zahvalan predsedniku Putinu što je uneo tu ličnu notu. Ja sam napravio beleške, i jednu rečenicu je Putin dva puta ponovio: "Ono što je dobro za Srbiju, dobro je za Rusiju. Ono što je dobro za Srbe, dobro je za Ruse". To je predsednik Putin dva puta ponovio u razgovoru sa mnom. On više nego svi ruski političari, što se ne odnosi na dvojicu naših prisutnih prijatelja, razume poziciju Srbije. Kada bih vam rekao kako izgleda kada se 25 predsednika Vlade okrene ka samo jednom čoveku i pita zašto niste uveli sankcije, zamislite kakva je to situacija. A to se dešavalo desetine i desetine puta - rekao je on.

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA SRBIJE

Predsednik je na početku obraćanja pozdravio sve prisutne, uključujući i zvaničnike iz RS i Rusije. 

- Danas ću na ovaj poseban dan, 80. godišnjicu oslobođenja Beograda, pokušati da govorim na ruskom jeziku, iz poštovanja ne samo prema gostima, već i prema svim crvenoarmejcima koji su položili živote na oltar svoje otadžbine, Evrope, i naše otadžbine. Danas je poseban dan, koji ima ogroman značaj i za Srbiju, Rusiju i Evropu - rekao je on.

Vučić je na ruskom istakao da je na današnji dan pre 80 godina završena Beogradska operacija, jedna od najvažnijih bitaka u Drugom svetskom ratu.

- Na današnji dan naša prelepa prestonica je zbacila okove fašističkog ugnjetavanja. Srbija je kroz veliki antifašistički pokret pružala herojski otpor okupatoru. Srbija je od prvog dana rata izabrala ne stranu pobednika, i platila je visoku cenu za to. Mi nismo dočekali okupatorske tenkove sa cvećem, i zato smo platili visoku cenu - naglasio je predsednik. 

Beogradsku operaciju ne bismo mogli da izvedemo bez podrške Crvene armije i naših prijatelja.

- Crvena armija pod komandom generala Ždanova, i NOVJ pod komandom generala Dapčevića, ulicu po ulicu su oslobađali Beograd. Hiljade boraca je dalo život za ovaj grad, zarad najsvetijeg cilja. Njihove žrtve su ugrađene u temelj na kome počivaju naša sloboda i nezavisnost. Sloboda nije data, već je izvojevana - kazao je on.

Predsednik je istakao da je Srbija pobedila, i da je oslobođenje Beograda simbol snažnog savezništva Jugoslavije i SSSR, srpskih i ruskih jedinica.

- Sloboda i borba za slobodu ne poznaju granice. Zato Srbija nikada neće zaboraviti bratsku ruku koja joj je pružena u trenucima patnje. Dame i gospodo, danas smo svedoci pokušaja revizije ključnih događa iz Drugog svetskog rata. Odlučno se protivimo tome! Zajedno smo podneli najveće žrtve, i zato nikome neću dozvoliti reviziju istorije. Ne postoji važnija misija od očuvanja teško stečene slobode - rekao je Vučić.

Obraćanje Kosačeva

Senator i predsednik Spoljnopolitičkog komiteta ruske Dume Konstantin Kosačev je rekao da je danas veliki dan, koji se proslavlja i u Rusiji. 

- Bili smo zajedno tada, a zajedno smo i sada. Sećanje na strašni rat ne poštuje se svuda, nažalost. Kao ni sećanje na heroje, koji su izvojevali ovu pobedu po cenu svojih života, i koji su spasili svet od nacističke pretnje. U borbama na tlu Srbije dalo je svoje živote oko 7.000 vojnika Crvene armije - kazao je on.

Ističe da je jasno zašto danas dolazi do revizije istorije, i kaže da je to zato što mnogi narodi Evrope nemaju sopstvenu herojsku istoriju pobede nad fašizmom.

- Ali mi je imamo, i zajednički možemo da se ponosimo našim precima. Gospodine predsedniče, zahvaljujem vam se na ovom događaju i današnjoj izložbi. To je veoma važno za učvršćivanje pravih vrednosti - naglasio je Kosačev.

On se zahvalio Vučiću što je govorio na ruskom, i rekao je da sada on želi da kaže jednu reč na srpskom - "Hvala vam".

Da podsetimo, povodom 80 godina od oslobođenja Beograda, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

On se tim povodom oglasio na svom Instagram nalogu:

- Osamdeset godina je prošlo od herojskog oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Vekovima unazad, nepokolebljiva lјubav prema slobodi davala je snagu našem narodu za pobede u ratovima. Nikada nećemo zaboraviti hrabrost naših predaka u borbi za pravdu protiv mnogostruko jačih neprijatelјa. Neka je večna slava i zahvalnost svim hrabrim ženama i muškarcima koji su položili živote za slobodu našeg naroda - napisao je predsednik na svom Instagram nalogu.

Beograd je u Drugom svetskom ratu oslobođen pre 80 godina, 20. oktobra 1944. posle tri godine i sedam meseci nemačke okupacije.

Glavni grad Jugoslavije snage sovjetske armije uz pomoć snaga NOVJ oslobodile su tokom Beogradske operacije, a nakon višednevnih teških borbi i uz brojne žrtve. Beogradska operacija bila je jedna od ključnih, ako ne i najvažnija vojna akcija na prostoru okupirane Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

Zauzimanjem Beograda od strane Crvene armije, odnosno snaga Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, zapravo je rešeno ključno pitanje potonje sudbine Jugoslavije i ko će o njoj dalje odlučivati. Sudbina Vlade Kraljevine Jugoslavije u Londonu, odnosno Krune, bila je tada zapečaćena. Sovjetska vojska se tad još uvek zvala Crvena armija. Izvorno, Radničko seljačka Crvena armija. Taj naziv je zadržan do februara 1946. kada je preimenovana i formalno pravno u Sovjetska armija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Maja

20.10.2024 12:12

Dan koji treba prigodno obeleziti

Sara

20.10.2024 12:13

Važan dan za Srbiju koja je izvojevala pobedu i oslobodjena je u Drugom svetskom ratu

Verica

20.10.2024 12:13

Srbija je uvek bila i ostala slobodarska zemlja!

Nikola

20.10.2024 12:13

Samo napred