SVE OČI EVROPE DANAS GLEDAJU KA SLOVAČKOJ! Vučić ide na sastanak sa Ficom i Orbanom

Autor:

Vesti

22.10.2024

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na stolu nekoliko ključnih tema za budućnost Evrope i Zapadnog Balkana

SVE OČI EVROPE DANAS GLEDAJU KA SLOVAČKOJ! Vučić ide na sastanak sa Ficom i Orbanom

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, slovački premijer Robert Fico i premijer Madjarske Viktor Orban sastaće se danas u slovačkom gradu Komarno, kako bi razgovarali o zaštiti granica Evropske Unije od ilegalne migracije i jačanju regionalne saradnje.

Na trilateralnom sastanku, koji se održava u Novoj tvrdjavi u Komarnu, razgovaraće i o novim rešenjima i načinima za zaustavljanje ilegalne migracije u Evropu

Jedna od vaznijih tema biće jačanje saradnje EU sa zemljama Zapadnog Balkana, posebno sa Srbijom, kao ključnim partnerom u rešavanju migracione krize, jer ove zemlje igraju važnu ulogu u regulisanju migracionih puteva koji vode u Evropu, saopštila je kancelarija Slovačke vlade. 

Ovo uključuje mere za jačanje zaštite granica, podršku procedurama za azil u partnerskim zemljama i usklađivanje vizne politike sa Evropskom unijom.

- Inovativno rešenje bi mogli da budu eksterni centri, takozvana žarišta za obradu zahteva za azil van EU, što trenutno u praksi sprovodi, na primer, Italija u saradnji sa Albanijom - saopštila je kancelarija.

Italija je postigla sporazum da se migranti procesuiraju u Albaniji, šema za koju su neke evropske zemlje rekli da bi se mogla koristiti kao model.

Ovim sastankom zemlje pokušavaju da ojačaju regionalnu saradnju u borbi protiv ilegalnih migracija i obezbede efikasniju zaštitu spoljnih granica EU. 

Razgovor između lidera Slovačke, Srbije i Mađarske mogao bi da dovede do konkretnih koraka za poboljšanje migracione situacije i minimiziranje ilegalnih migracijskih tokova ka Evropi.

Nakon trilateralnog sastanka, održaće se i zajednička konferencija za novinare Vučića, Fica i Orbana.

U delegacijama će biti i ministri unutrašnjih poslova zemalja učesnica, koji će održati zaseban sastanak, a Srbiju će predstavljati ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading