SVEDOK "KOPA RAKU" TAČIJU! "Mučili ste srpskog policajca, a onda mu tako izmučenom presudili"

Autor:

Vesti

24.10.2024

16:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na površinu izlaze najmostruozniji zločini OVK.

SVEDOK "KOPA RAKU" TAČIJU! "Mučili ste srpskog policajca, a onda mu tako izmučenom presudili"

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

U nastavku suđenja Hašimu Tačiju i ostalim vođama OVK, svedok koji je i sam bio pripadnik te terorističke organizacije, izjavio je da je srpski policajac zarobljen i mučen, iako nije diskriminisao, niti naškodio Albancima

U nastavku svedočenja na haškom procesu bivšim vođama OVK, optuženim za ratne zločine na KiM i u Albaniji, 1998-99, tadašnji visoki starešina OVK Nuredin Ibiši potvrdio je da je ta albanska teroristička organizacija, u jesen 1998. godine, uhapsila i pritvorila srpskog policajca, iako on nije učinio ništa loše Albancima.

Ibiši je posvedočio i da je OVK u okolini Podujeva privodila i zatvarala šumare i drvoseče koje je sumnjičila da su "kolaboracionisti" i špijuni.

Takav postupak prema osumnjičenima propisao je, po jučerašnjem iskazu svedoka, Glavni štab OVK.

Za nezakonito pritvaranje, mučenje i ubistva Albanaca, Srba i Roma u više od 40 pritvora OVK, optuženi su vodeći članovi Glavnog štaba OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Ibiši je 1998-99 bio komandant "151. brigade" OVK i načelnik štaba "operativne zone Lab" kod Podujeva.

On je potvrdio da je OVK u tom području, u novembru 1998. godine, privela i pritvorila jednog, u sudnici neimenovanog, inspektora srpske policije koji "nije učinio ništa loše Albancima" i nije ih "diskriminisao".

"Zašto ste ga onda uhapsili", pitao je zastupnik žrtava koje učestvuju u procesu Sajmon Loz.

"Zato što je bio policijski oficir srpskog okupacionog režima na Kosovu", odgovorio je Ibiši.

Iz svedokovog iskaza proizlazi da je inspektor bio pritvoren u selu Lapaštica, gde je OVK, po optužnici zlostavljala "najmanje 52 osobe".

Zastupnik Loz predočio je, potom, svedoku saopštenje "direktorata za informisanje" OVK, objavljeno u albanskoj štampi odmah po hapšenju, u kojem je inspektor optužen da je "glavni organizator pljačke" u području Laba.

Tvrdeći da ne zna za taj "direktorat", Ibiši je izjavio da je inspektor bio pušten na slobodu posle intervencije posmatrača iz SAD, jer OVK nije imala istražne organe i sudove.

"Mi smo, sa svoje strane, bili uvereni da on nije učinio ništa loše, a u OVK nismo ni imali organe koji bi utvrđivali krivicu", rekao je svedok, ponavljajući da je prema pritvorenom postupano u skladu sa Ženevskim konvencijama.

Upitan da li to znači da je optužba protiv inspektora, koju je OVK "pustila u javnost", bila "laž", Ibiši je odgovorio: ;"Ne mogu da kažem da li je laž ili istina, na sudovima je da to utvrde".

Ibiši je potvrdio i da je OVK, u avgustu 1998. godine, zarobila i pritvorila šumara Milovana Stankovića.

Stanković je, ranije tokom suđenja, opisao teško zlostavljanje koje je preživeo u rukama OVK, pošto je slučajno u šumi naleteo na njene pripadnike.

Nasuprot tome, Ibiši je danas tvrdio da je Stanković zarobljen zato što je napao njihove položaje.

"Znači, šumar, koji je tada imao 49 godina i nosio samo pištolj, napao je položaj četvorice vaših vojnika naoružanih kalašnjikovima", sugerisao je zastupnik žrtava Loz.

"Da", uzvratio je Ibiši, tvrdeći da su njegovi vojnici ispravno postupili.

Stanković je ranije posvedočio da su ga pripadnici OVK pod komandom Ljatifa Gašija i Nuredina Ibišija 56 dana, od 2. avgusta do 26. septembra 1998, držali u pritvoru, premlaćivali i zlostavljali, prvo u selu Bare, a potom u Bajgori.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading