"ZAHVALJUJUĆI VUČIĆU SKINUTA LJAGA SA MAĐARSKOG NARODA"! Balint Pastor: "Piše se nova istorija"!

Autor:

Vesti

28.10.2024

17:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rukovodioci srpskog i mađarskog naroda bili su dovoljno hrabri da se suoče sa najtamnijim danima naše zajedničke istorije i da stvorimo nešto što je u celoj Evropi uspelo samo Nemcima i Francuzima, a to je istorijsko pomirenje, rekao je Pastor.

"ZAHVALJUJUĆI VUČIĆU SKINUTA LJAGA SA MAĐARSKOG NARODA"! Balint Pastor: "Piše se nova istorija"!

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da se danas ponovo piše zajednička istorija mađarskog i srpskog naroda i istakao da će za dva dana biti tačno deset godina od kako je vlada tadašnjeg premijera predsednika Aleksandra Vučića ukinula dve odluke iz 1945. godine kojima je, kako je rekao, mađarski narod bio žigosan po kolektivnom osnovu kao ratni zločinac.

- Zahvaljujući Aleksandru Vučiću je ta ljaga skinuta sa mađarskog naroda u Vojvodini. Gospodine Vučiću, to vam nikada nećemo zaboraviti. Da ništa više niste uradili, da nište više nismo uradili zajednički i to bi bilo dovoljno. Hvala vam na tome - rekao je Balint Pastor obraćajući se posle blagosiljanja obnovljene crkve u Žablju, kome su prisustvovali predsednici Mađarske i Srbije.

Pastor je kazao da se danas ponovo piše zajednička istorija mađarskog i srpskog naroda, ističući da su 2013. godine rukovodioci mađarskog i srpskog naroda bili dovoljno hrabri da učine istorijsko pomirenje.

- Rukovodioci srpskog i mađarskog naroda bili su dovoljno hrabri da se suoče sa najtamnijim danima naše zajedničke istorije i da stvorimo nešto što je u celoj Evropi uspelo samo Nemcima i Francuzima, a to je istorijsko pomirenje. Danas ponovo jačamo ovaj savez, ovo partnerstvo između dva naroda, između mađarskog i srpskog naroda na taj način što su se predsednici naših država poklonili pred spomenicima nevinih žrtava -  rekao je Pastor.

On je zahvalio i nekadašnjim predsednicima Srbije Tomislavu Nikoliću i Mađarske Janošu Aderu što su doprineli da dođe do tog pomirenja, ali i predsednicima Vučiću i Šujoku koji nastavljaju takvu politiku. Pastor je kazao da je to bio i životni cilj Ištvana Pastora, da se to pomirenje postigne.

- Mi od 2013. pišemo novo poglavlje naše zajedničke istorije - poručio je Pastor.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
Vuk

28.10.2024 17:34

Vucic je dobar i kvalitetan Predsednik

Stefan

28.10.2024 17:34

Hvala nasem prijatelju Pastoru na ovakvim divnim recima

Miki

28.10.2024 17:35

Vucic je najzasluzniji za odnos Srbija -Madjarska

Sofija

28.10.2024 17:36

Prijateljski odnosi su nas uspeh!