Mirović povodom 171. godine od Majske skupštine: Vojvodina je mesto slobode, napretka, jednakosti

Autor: Tanjug

Vesti

15.05.2019

19:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Pokrajinskoj vladi večeras je održana svečanost povodom 171. godine od Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, održane 13. i 15. maja 1848. godine, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine. Ovom prilikom uručena su, prvi put, Pokrajinska priznanja za 2018. godinu u oblasti nauke i umetnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Igor Mirović

Pokrajinsko priznanje "Milutin Milanković“ dobio je predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu akademik Stevan Pilipović, a priznanje u oblasti umetnosti "Pavle Jovanović“ muzički umetnik Zvonko Bogdan.

- Mi danas obeležavamo jedan veliki dan, dan kada je vekovna borba srpskog naroda za slobodu i samobitnost na prostoru na kojem je živeo vekovima pre toga, prvi put dobila formalan politički oblik. To je dan u kojem su pobedila načela slobode, jednakosti, napretka i zajedništva za sve, načela koja će biti temelj političke borbe i svih istorijskih odluka - kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Bio je to dan, dodao je Mirović, koji je bio preteča i svojevrstan uvod u istorijski prelomni dan - 25. novembar 1918. godine, kada je ostvaren jedan veliki san o ponovnom spajanju dva do tada neprirodno i nepravedno razdvojena naroda, dan čija je stogodišnjica, kako je naveo, "veličanstveno obeležena prošle godine - Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji".

- Ono što obeležavanje ovog 15. maja razlikuje od obeležavanja iz prethodnih godina i decenija, jeste što to, konačno, činimo institucionalno - naglasio je Mirović, saopštila je Pokrajinska vlada. 

 

 

To je datum, kako je rekao, od pokrajinskog značaja koji je, istovremeno, i dokaz da nikada nije kasno da se, na pravi način, odužimo velikom delu i velikim ljudima, koji su svojom borbom i svojom žrtvom stvarali i stvorili budućnost koju mi danas živimo.

- Ponosan sam što je upravo Pokrajinska vlada na čijem sam čelu inicirala zvanično ustanovljavanje ovog datuma i što je to, u formalni i institucionalni oblik, pretvorio upravo aktuelni saziv Skupštine AP Vojvodine - istakao je Mirović, dodajući da to nije jedini datum koji ćemo, od sada pa zauvek, institucionalno zajedno obeležavati.

Slavićemo zajedno i nacionalne praznike nacionalnih manjina, čiji su jezici u službenoj upotrebi u AP Vojvodini, kazao je Mirović.

- AP Vojvodina je naša zajednička kuća i mesto slobode, jednakosti i zajedništva za sve. To je Vojvodina koju su stvorili naši veliki preci i čiju 171. godišnjicu danas s ponosom obeležavamo - istakao je Mirović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading