Gde je DS bila 2008. kada je 50 žena ubijeno? Zorana brutalno odbrusila opoziciji

Autor: Tanjug

Vesti

26.05.2019

16:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Demokratska stranka koristi još jednom tragične događaje u kojima su četiri osobe izgubile život u porodičnom nasilju, kako bi skupljali političke poene", kaže potpredsednica Vlade i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović.

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Zorana Mihajlović

- Kada vas kritikuju oni u vreme čije vladavine su mnoge žene ginule kao žrtve porodičnog i partnerskog nasilja, a država ništa nije preduzimala da to spreči, jasno je da nema ni trunke zabrinutosti i empatije u današnjim izjavama, već isključivo maliciozne i neiskrene reakcije - saopštila je Mihajlovićeva povodom navoda DS da je borba protiv nasilja nad ženama i decom samo deklarativno prioritet Vlade Srbije.

Mihajlović, koja predsedava Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, istakla je da, za razliku od vlasti koju je imala DS, današnja Vlada čini sve da rodno zasnovano nasilje zaustavi. 

- Da podsetim opoziciju, posao države je da donosi zakone i vodi institucije. Mi smo doneli Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, mi smo izmenili Krivični zakonik i uveli kazne za nova krivična dela, mi smo po prvi put uveli hitne mere udaljavanja nasilnika iz stana i zabrane prilaska žrtvi, mi pomažemo sigurne kuće i osnivamo institucije za podršku ženama. Ali, budimo svesni da ako hoćemo da iskorenimo nasilje nad ženama moramo svi da se uključimo - i država i civilni sektor i mediji i svi građani - rekla je Mihajlović. 

 

 

Kako je saopštio njen kabinet, Mihajlović navodi da je od 2007. do 2012. godine, kada je na vlasti bila DS, 190 žena izgubilo život u porodičnom nasilj.

- Samo 2008. godine 49 žena je nastradalo od strane svog partnera ili supruga. Gde je DS bila tada da se sistemski izbori sa nasiljem, da donese i sprovede zakone, umesto što danas popuje i likuje nad tragedijama u kojima su neka deca ostala bez majki. Ne igrajte se tuđim emocijama, preuzmite odgovornost za svoje postupke - kaže Mihajlovićeva.

Ona je poručila opoziciji da, ukoliko već ne žele da se uključi u borbu protiv nasilja, što je ogroman problem svakog društva, ne dodaju so na ranu i ne podstiču na mržnju i nasilje.

- Mi nikada nećemo biti zadovoljni, sve dok i jedna jedina žena u našoj zemlji trpi bilo kakav vid nasilja i nikada nećemo odustati od borbe protiv nasilja - naglasila je Mihajlovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading