USKORO PREGOVORI O "BALKANSKOJ UNIJI": Rama i Zaev stižu popodne u Srbiju!

Autor: Tanjug

Vesti

09.10.2019

12:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev doputovaće danas popodne u Srbiju, uoči sutrašnjeg trilateralnog sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na kojem će glavna tema biti bolje povezivanje tržišta u regionu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev

Sastanak, na kojem će, prema ranijim najavama, najviše biti reči o regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju, uklanjanju barijera u poslovanju i slobodnijem protoku robe, ljudi i usluga na teritoriji tri zemlje, biće održan u Novom Sadu, u Oficirskom paviljonu Petrovaradinske tvrđave.

Kako saznaje Tanjug, sutra će biti potpisana deklaracija o namerama, a nakon sastanka, trojica zvaničnika će se obratiti medijima.


Vučić, Rama i Zaev su o toj temi već neformalno razgovarali tokom Generalne skupštine UN u NJujorku u septembru, a srpski predsednik je tada najavio da će na sastanku u Novom Sadu biti konkretizovani planovi o povezivanju tržišta u regionu, odnosno o kreiranju svojevrsnog "malog šengena".
RepublikaFoto: Promo
Petrovaradinska tvrđava

Vučić je rekao da je za tu ideju dobio "pun konsenzus" premijera Severne Makedonije i Albanije.


Namera je i da se ode korak napred u odnosu na CEFTA sporazum, koji je doveden u pitanje nakon što je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Ekonomisti ocenjuju da bi uspostavljanjem "malog šengena" na Zapadnom Balkanu kompanije iz celog regiona dobile veće regionalno, zajednicko tržište sa gotovo 20 miliona potrošaca.

Inicijativu su pozdravile regionalne komore svih zemalja Zapadnog Balkana, koje okupljaju više od 350.000 kompanija.

Ova, ali i druge, koliko ekonomske, toliko i političke inicijative srpskog predsednika navele su nedavno ljubljanski IFIMES na ocenu da je Srbija, zahvaljujući Vučiću, postala epicentar dešavanja u regionu i ključna za mir i stabilnost, a on sam - ključni politički lider.
RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Vučić i Zaev

Tu poziciju mu je, ukazuje ljubljanski Institut, na svojevrstan način priznala i potvrdila nemačka kancelarka Angela Merkel (CDU), koja je tražila susreta sa Vučićem na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, a nije se, dodaju, sastala ni sa jednim drugim čelnikom iz regiona.

Uravo Merkel i Vučić najzaslužniji su, navodi IFIMES, za pokretanje Berlinskog procesa, u avgustu 2014. godine, koji se pokazao kao do sada najvažnija inicijativa za jačanje regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana i njihove evropske integracije.

Susret sa Zaevom i Ramom, inače, dolazi posle trilateralnog sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i članovima Predsedništva BiH, koji je takođe bio u funkciji čvršćeg regionalnog povezivanja i saradnje na zajedničkim projektima.


Korak u tom smeru je bilo i otvaranje integrisanog graničnog prelaza Preševo - Tabanovce između Srbije i Severne Makedonije.

Zajednički ekonomski razvoj i uspostavljanje malog Šengena su prioriteti u regionalnoj saradnji, jer male zemlje, pojedinačno, ne mogu da privuku globalne investitore i teže mogu da osiguraju održiv ekonomski rast i razvoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
star

09.10.2019 12:33

Verujem u dobro povezivanje tržišta u regionu, ali samo ako Priština ukine takse na robu iz Srbije.

Boza

09.10.2019 12:33

Predsednik konstantno ima nove ideje,inovira i razvija Balkan.Svaka cast!

Laki

09.10.2019 12:41

Vazna poseta Srbiji.....

Ana

09.10.2019 12:52

Jako važna poseta za Srbiju, nadamo se da se postigne neki dogovor, Srbija je uvek spremna na to, ali ako Albanija ukine takse.