Vuk Drašković: Smrt države je počela u Marseju

Autor:

Vesti

09.10.2019

20:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navršilo se 85 godina od atentata na kralja Aleksandra Prvog u Marseju! Vuk Drašković, autor knjige "Aleksandar od Jugoslavije" i političar, osvrnuo se na ovo ubistvo i otkrio nepoznate detalje.

RepublikaFoto: Tanjug/M. KAROVIĆ/wikimedia.org
Vuk Drašković / Kralj Aleksandar I Karađorđević (okvir)

- Sastavljam Namesništvo... Slutim, predosećam da ću biti ubijen. Musolini će biti naredbodavac, a ustaše moje ubice. Italija, Mađarska i Bugarska su se zaverile protiv mene. Ubiće me zbog Dalmacije i zbog Jugoslavije. Ali, varaju se svi oni da će, kada ja umrem, umreti i ova država - to je kralj Aleksandar Karađorđević rekao vajaru Ivanu Meštroviću. I ubijen je.

- Nisu se prevarili, umrla je država, ja mislim da je njena smrt počela, dugoročno posmatrano, ubistvom u Marseju, pre 85 godina na današnji dan. Obnovljena Jugoslavija je imala šansu da preživi, možda devedesete godine, kada je ponuđeno da prečicom uđemo u tadašnju Evropsku zajednicu i kada su Amerikanci nudili brzi ulazak Jugoslavije, kako bi spasili zemlju, u NATO alijansu, pod uslovom da se zemlja demokratizuje i odveže od kumunističkog poretka - rekao je juče Vuk Drašković gostujući na TV Prva.

DRAŠKOVIĆ: Komunisti su bili duboko upleteni u ubistvo

On kaže da su komunisti bili duboko upleteni u ubistvo kralja Aleksandra. - Saradnja između terorističkih organizacija, ustaške i komunističke, bila je intenzivna - tvrdi on.

Da nije uspeo atentat u Marseju, druga grupa bi kralja čekala u Parizu, zatim Versaju, kaže Drašković, a bilo je spremno i 30 terorista duž pruge, u slučaju da se kralj vraća vozom. - Nije hteo da obuče čeličnu košulju, po protokolu je bilo da se voze blindiranim vozilom, ali su promenili protokol jer je on navodno bio voljeni kralj u Francuskoj - rekao je Drašković.

On je istakao i da je glavna veza sa organizatorima bio Mustafa Golubić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Ljiljana

10.10.2019 12:54

Sa zadovoljstvom sam slusala Vukov intervju o kralju Aleksandru i delu istorije koji nam je potpuno nepoznat. Da bi razumeli sadasnjost i predvidelu buducnost, potrebno je da znamo punu istinu o proslosti. Bravo Vuče!

jovan

10.10.2019 13:25

A Vuk nije umro?

Vjeko

10.10.2019 21:43

Sve što je kralj stvorio kumunisti srušili, teritorije, savezništva, ugled